piątek, 12 kwietnia 2013

Sos miętowy - Mint sauce


Dodając przepisy w składnikach piszę: "SOS MIĘTOWY"- wiele osób pyta "co to za sos? Gdzie mogę go dostać?"
Kupiłam go w Irlandii. Nie wiedząc jak smakuje, do czego się go dodaje. Byłam ciekawa jak smakuje, do czego będzie pasował... 
180g bardzo wydajny, dodaje się go troszkę i zawsze czuć ten specyficzny smaczek. Na opakowaniu jest napisane: IDEALNY DO JAGNIĘCINY! - otwierając go, spróbowałam, mocny smak miętowy podkreślony octem lekko słodki, widać i czuć kawałki mięty.
V- dla wegetarianów i wegan

Z racji, że ocet często jest dodawany w małej ilości DO CIAST... pomyślałam, że z tak intensywnym smakiem, mała jego ilość podkreśli smak słodkości, doda ładnego koloru i ciekawych zielonych drobinek.
W sumie do mięsa go jeszcze nie używaliśmy, chodź pewnie też nieźle musi smakować :)

13 komentarzy:

  1. Wieki nie jadłam jagnięciny, a miętę najbardziej lubię w zapiekankach z kuskusem, więc pewnie taki sos dodawałabym do kaszki kuskus.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł! Dzięki za podpowiedź, uwielbiam kus kus także myślę, w najbliższym czasie znajdzie się na blogu taka zapiekanka :) Pozdrawiam cieplutko i życzę miłego piątku :)

      Usuń
  2. Pierwszy sos miętowy kupiłam wieki temu w Londynie.
    Bardzo mi smakował.
    Teraz robię sama i uważam ,że najlepszy jest oczywiście do jagnięciny.
    Pozdrawiam Cię!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A widzisz :) To teraz już całkiem mnie przekonałaś, że muszę spróbować z tą jagnięciną ! Jak mi się skończy też będę go robiła sama, bo jest bardzo łatwy do zrobienia, sama bym nie wpadła na to żeby zrobić winno-słodki sos miętowy :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. nic tylko kombinować i łączyć miętę z octem i cukrem :)

      Usuń
  4. Uzywam do puree z ziemniakow, brokulow i groszku. :)
    http://zmyslywkuchni.blogspot.co.uk/2013/02/ziemniako-brokuo-groszek-puree.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O proszę :) jaki świetny pomysł, dzięki za wszystkie podpowiedzi! Jak je czytam to gęba mi się śmieje od ucha do ucha!
      Pozdrawiam cieplutko!

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Mała kuchareczko, na razie używam tego sosiku tylko do deserów, jeszcze nie miałam okazji zrobić z nim mięska ale na pewno wypróbuję... pierwszy:
      http://kulinarnyzenit.blogspot.com/2013/02/walentynkowe-mietowe-ciasteczka-z-beza.html
      a drugi będzie niedługo na blogu :)

      Usuń
  6. sos miętowy? Zaskoczyłaś mnie, brzmi intrygująco, ciekawe jak smakuje? :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja sos miętowy zawsze robie sama: 2 łyżki gęstej śmietany 18 %, 2 łyżki jogurtu nat.,zmielona ususzona mięta to wg gustu, ja daje ok 1 łyżki, 2 łyżki cytryny,szczypta soli i cukru i najważniejsze pieprz cayen lub chili, ja robie na ostro i jest boski. Danie z UK- chicken tikka and chips czyli pierś z kurczaka w czerwonych przyprawach z papryką chili i frytasy :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...