piątek, 12 kwietnia 2013

Sos miętowy - Mint sauce


Dodając przepisy w składnikach piszę: "SOS MIĘTOWY"- wiele osób pyta "co to za sos? Gdzie mogę go dostać?"
Kupiłam go w Irlandii. Nie wiedząc jak smakuje, do czego się go dodaje. Byłam ciekawa jak smakuje, do czego będzie pasował... 
180g bardzo wydajny, dodaje się go troszkę i zawsze czuć ten specyficzny smaczek. Na opakowaniu jest napisane: IDEALNY DO JAGNIĘCINY! - otwierając go, spróbowałam, mocny smak miętowy podkreślony octem lekko słodki, widać i czuć kawałki mięty.
V- dla wegetarianów i wegan

Z racji, że ocet często jest dodawany w małej ilości DO CIAST... pomyślałam, że z tak intensywnym smakiem, mała jego ilość podkreśli smak słodkości, doda ładnego koloru i ciekawych zielonych drobinek.
W sumie do mięsa go jeszcze nie używaliśmy, chodź pewnie też nieźle musi smakować :)

13 komentarzy:

  1. Wieki nie jadłam jagnięciny, a miętę najbardziej lubię w zapiekankach z kuskusem, więc pewnie taki sos dodawałabym do kaszki kuskus.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł! Dzięki za podpowiedź, uwielbiam kus kus także myślę, w najbliższym czasie znajdzie się na blogu taka zapiekanka :) Pozdrawiam cieplutko i życzę miłego piątku :)

      Usuń
  2. Pierwszy sos miętowy kupiłam wieki temu w Londynie.
    Bardzo mi smakował.
    Teraz robię sama i uważam ,że najlepszy jest oczywiście do jagnięciny.
    Pozdrawiam Cię!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A widzisz :) To teraz już całkiem mnie przekonałaś, że muszę spróbować z tą jagnięciną ! Jak mi się skończy też będę go robiła sama, bo jest bardzo łatwy do zrobienia, sama bym nie wpadła na to żeby zrobić winno-słodki sos miętowy :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. nic tylko kombinować i łączyć miętę z octem i cukrem :)

      Usuń
  4. Uzywam do puree z ziemniakow, brokulow i groszku. :)
    http://zmyslywkuchni.blogspot.co.uk/2013/02/ziemniako-brokuo-groszek-puree.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O proszę :) jaki świetny pomysł, dzięki za wszystkie podpowiedzi! Jak je czytam to gęba mi się śmieje od ucha do ucha!
      Pozdrawiam cieplutko!

      Usuń
  5. Hmm ciekawy. Moze do jakiegoś deseru ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mała kuchareczko, na razie używam tego sosiku tylko do deserów, jeszcze nie miałam okazji zrobić z nim mięska ale na pewno wypróbuję... pierwszy:
      http://kulinarnyzenit.blogspot.com/2013/02/walentynkowe-mietowe-ciasteczka-z-beza.html
      a drugi będzie niedługo na blogu :)

      Usuń
  6. sos miętowy? Zaskoczyłaś mnie, brzmi intrygująco, ciekawe jak smakuje? :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja sos miętowy zawsze robie sama: 2 łyżki gęstej śmietany 18 %, 2 łyżki jogurtu nat.,zmielona ususzona mięta to wg gustu, ja daje ok 1 łyżki, 2 łyżki cytryny,szczypta soli i cukru i najważniejsze pieprz cayen lub chili, ja robie na ostro i jest boski. Danie z UK- chicken tikka and chips czyli pierś z kurczaka w czerwonych przyprawach z papryką chili i frytasy :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...