wtorek, 2 kwietnia 2013
Ravioli z owocami morza
Już od dawna chodziły za nami ravioli...
"Rafał, co robimy na O?"
"hmmm, może ravioli?"
"OK!!! Ale z czym?"
"Może z krewetkami..."
Po czym dostaliśmy opierdziel od przyjaciela:
"łaaa trza dzwonić było. Takie danie i mnie nie było. Wstyd i hańba moi drodzy. Dlaczego?? k...a dlaczego pytam się ??:P"- taka była jego reakcja na widok Kremu z buraków z wiśniówką i kiełkami rzodkiewki podana z dorszem.
Noooo po takim ochrzanie to już musieliśmy go zaprosić, aż nam było wstyd!
Hmmm jak tak bardzo lubi buraki to specjalnie dla niego będzie ravioli z buraczkiem :D MUSI WYBACZYĆ!
Co potrzebowaliśmy?
1 kubek mąki pszennej,
2 średnie jajka,
1 łyżka oliwy z oliwek,
10 krewetek atlantyckich,
1 mały filet z mintaja,
5 sztuk kalmar,
0,5 małej cebuli białej,
Sól morska- MŁYNEK,
Pieprz czarny- MŁYNEK,
0,5 małego burak,
1 żółtko jaja
Krewetki obrać z pancerzyków.
Rybę, kalmary i krewetki pokroić na drobne kawałki. Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć wszystko razem na patelni na oliwie z oliwek, posypać solą i pieprzem.
W misce wyrobić ciasto z mąki, jaj, odrobiny soli i oliwy z oliwek.
Ciasto podzielić na pół i do jednej połowy dodać obranego, startego na drobnych oczkach buraka.
Ciasta rozwałkować osobno i ponakładać małe kupki farszu.
Roztrzepanym żółtkiem zaznaczyć miejsca w którym będą się miały skleić ciasta.
Nałożyć na wierzch drugie ciasto, lekko podociskać i poprzecinać nożykiem.
W dużym garnku ugotować wodę i wrzucać ravioli do wrzącej wody, jak wypłyną to policzyć do 5 i wyciągać.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ale smacznie u Ciebie :) Miłego dnia!
OdpowiedzUsuń