Nie ma to jak meksykańskie śniadanko! Zamiast chleba i nudnych kanapek wyczarowaliśmy coś z tortilli... Po takim śniadaniu można w pełni energii rozpocząć generalne przygotowania Świąteczne :)
Myślę właśnie nad ciastem... sernik już jest, przydało by się jeszcze jakieś, ale jakie hmmm mazurek, karpatka? Muszę coś wykombinować :)
Co potrzebujemy?
6 placków tortilli,
0,5 kubka parmezanu startego,
1 łyżka pasty truflowej,
1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku,
1 mała kaszanka,
1 mała cebula,
1 łyżka ketchupu ostrego,
5 sztuk pieczarek,
bazylia suszona,
0,5 łyżki sriracha,
Sól morska- MŁYNEK,
Pieprz czarny- MŁYNEK,
2 łyżki oliwy z oliwek.
Na oliwie z oliwek na patelni podsmażyć 0,5 cebulki z pieczarkami, przyprawić solą i pierzem i odstawić do przestygnięcia.
Przyszykować 3 placki tortilli.
Pierwszy posmarować ketchapem, ułożyć na nim plastry kaszanki i pół surowej cebulki. Posypać solą i pieprzem.
Drugi posmarować srirachą, położyć na niej farsz z pieczarek i cebuli.
Trzeci posmarować pastą truflową i posypać szczypiorkiem.
Przyszykować 3 placki tortilli.
Pierwszy posmarować ketchapem, ułożyć na nim plastry kaszanki i pół surowej cebulki. Posypać solą i pieprzem.
Drugi posmarować srirachą, położyć na niej farsz z pieczarek i cebuli.
Trzeci posmarować pastą truflową i posypać szczypiorkiem.
Nadzienie posypać startym parmezanem. Przykryć drugim plackiem.
Rozgrzać patelnię (bez tłuszczu). Położyć na niej nadziany placek i podsmażać do momentu aż zacznie się lekko przypiekać i będzie chrupiący. Następnie zrobić tak samo z pozostałymi.
Podawać z sosami np. majonezowym francuskim i z awokado.
Bardzo ciekawy, szybki i smaczny pomysł na śniadanie... Bardzo lubie quesadile :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie pyszne śniadanka :) Wesołych! :)
OdpowiedzUsuńten pistolet jest genialny! :)
OdpowiedzUsuńZawsze chciałam spróbować quasedilla, piękne Wam wyszły:)