poniedziałek, 18 marca 2013

Schab w sosie z sera pleśniowego i cukinii


Cukinia! Uwielbiamy ją, pomyślcie tylko ile wspaniałych potraw można z nią zrobić. Desery, zupy, dania główne, przekąski, na słono, na ostro, na słodko...
Pamiętam jak byłam jeszcze dzieciaczkiem i nie rozumiałam dlaczego rodzice jeżdżą do cioci na wieś, biorą te wszystkie warzywa i tak się cieszą. Ciocia miała duży sad i chyba każdy rodzaj drzewa i krzewu. Zawsze wyjadałam każdego po trochę ale najlepsze chyba były czereśnie, takie duże i słodkie. Obok sadu grządki takie "malutkie" 20m/50m co najmniej. Miała tam wspaniałe ogórki, które wyjadałam prosto z krzaczka, świeże- pyszne! No i miała dynie i cukinie... TAKIE WIELKIE i takie malutkie! Ah gdybyśmy mieli teraz możliwość nazbierania sobie takich warzywek bez chemii, prosto z działeczki... Samo zdrowie!
A wujek miał świnie ale nie powiem wam co z nimi robił.

Co potrzebowaliśmy?
2 kotlety schabu bez kości,
1 cukinia,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka posiekanej pietruszki,
0,5 cebuli,
50 g sera pleśniowego,
1/3 kubka piwa,
1 łyżka śmietany 18 proc,
tymianek,
Sól morska- MŁYNEK,
Pieprz czarny- MŁYNEK,
oliwa z oliwek



Czosnek piec w 200 stopniach przez 12 min. Powinien być ładnie zrumieniony, a skórka powinna z łatwością odchodzić.
W garnuszku na oliwie z oliwek podsmażyć pół cebuli pokrojonej w kostkę i pół nieobranej, pokrojonej w paseczki cukinii. Jak już będzie lekko przyrumienione dolać piwa, delikatnie posolić i popieprzyć, dodać upieczony czosnek lekko rozgnieść go widelcem.
Następnie dodać pietruszkę, śmietanę i ser pleśniowy. Cały czas mieszać aż do zgęstnięcia aby się nie przypaliło. Zdjąć z ognia.
Druga połowę cukinii pokroić w plastry.
Kotlety lekko roztłuc, posolić, popieprzyć i posypać tymiankiem, położyć na patelni grillowej na rozgrzanej oliwie. Piec około 3 min z jednej strony i 3 min z drugiej.
Następnie dodać na patelnie do kotletów pokrojoną w plastry cukinię. Podpiekać na patelni, można lekko podlać wodą.
Podawać z sosem i ziemniaczkami.


4 komentarze:

  1. mniam. uwielbiam schab ser pleśniowy. chętnie skorzystam z przepisu.

    www.magnolia-rozmaryn.blogspot.com - fajne przepisy, polecam!

    OdpowiedzUsuń
  2. najciekawszy jest ten sos, wypróbuję go:)

    OdpowiedzUsuń
  3. schab w całkiem nowej odsłonie-podoba mi się:)
    Zjadłabym sobie takiego na obiadek, oj zjadła;)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmm wygląda bardzo apetycznie ! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...