Jest! W końcu mamy Polskiego mistrza, dostał gwiazdkę Michelin... Szłam do pracy, słuchałam ESKI i nagle taka informacja. Przeszły mnie ciarki, uśmiechałam się sama do siebie. Chcielibyśmy odwiedzić jego restauracje, mam nadzieję, że kiedyś spełnimy to marzenie, pojedziemy do Warszawy i będziemy mieli zaszczyt otulić nasze podniebienia niezwykłymi smakami.
W restauracji Atelier Amaro nie ma stałej karty menu, jest menu degustacyjne 3, 5 i 8 daniowe. Każde danie to niezwykłe doznanie smakowe, nie chodzi tu o to by się za przeproszeniem nażreć. Chodzi o to by rozkoszować się, cieszyć tym wspaniałym smakiem.
Przeglądając książkę wyobrażałam sobie jak kelner przynosi mi te wspaniałe dania z pięknych zdjęć. Kuchnia polska- ogórkowa, śledź, pasztet, pierogi, tatar, kurki, a nawet schabowy z kapustą... Powiem szczerze, że dla mnie jest on mistrzem i będę to mówiła w kółko! Zrobił coś z niczego, pokazał wszystkim, że gwiazdka Michelin jest możliwa nawet w Polsce, robi to co kocha i wkłada w to całe serce.
Wystarczy wpisać w google jego imię i nazwisko w grafice wyskakują zdjęcia. Popatrzcie na tego człowieka, ściska swoich pracowników, przyjaciół, prawie płacząc, klęczy na ziemi z telefonem w ręku, jego twarz jest taka szczera, radosna, szczęśliwa. Zwykły człowiek, z niezwykłym talentem.
Książka przede wszystkim inspiruje. Składniki, przepis, zdjęcie, oglądasz, strona po stronie, piękne podanie i świetne połączenie składników... naszych Polskich sezonowych produktów.
Gratuluję mu bardzo i gwiazdki i wydania tak ciekawej książki!
Znam restaurację ,mistrza Amaro i obie Jego książki.
OdpowiedzUsuńA do stołu wybrane momenty- bo tak w Atelier Amaro nazwane są dania,przynosi kelner.
Nie pracuje tam żadna kobieta.
Koniecznie się wybierz.
Ja też jestem dumna z pierwszej polskiej gwiazdki M!
wow.. nie znałam tego Pana, czas to zmienić;)
OdpowiedzUsuńO i ja jestem dumna jak paw:-) i też marzę by zagościć w Jego restauracji:-)
OdpowiedzUsuńSuper :) Bardzo chciałbym ugościć się u tego Pana w restauracji :) Chociaż nie przepadam za jego osobą i zawsze przełączam kanał jak akurat coś gotuje. :P Jednakże bardzo niskie ukłony i szacun :) Super!!!
OdpowiedzUsuńniestety to nie jest recenzja, żadnej własnej myśli nie ma w tym tekście.
OdpowiedzUsuńWitam,
Usuńnigdzie nie napisałam, że jest to recenzja. Wyraziłam jedynie swoją radość i gratulacje jego osobie. Tyle.
Pozdrawiam serdecznie.