wtorek, 12 marca 2013

Ptysie nadziewane różnymi smakami


Petit choux
Pierwszy raz postanowiłam zrobić ciasto parzone. Troszkę nie wierzyłam że mi to wyjdzie, ale to naprawdę nie jest takie trudne, wręcz przeciwnie. Ptysie robi się bardzo szybko i polecam je początkujący miłośnikom pieczenia. Powiem nawet, że są one ekscytujące :) Ciasto po wyrobieniu, jak już zostaje nakładane na blaszkę jest niespotykanej konsystencji, lekko błyszczące, delikatne ale zbite- nie wierzyłam, że tak pięknie wyrośnie... Aha i bardzo żałuję, że nakładałam je łyżką, a nie szprycą bo wyszły mi takie niesymetryczne buły hehe ale mogę je nazwać artystycznym nieładem :)

Co potrzebowałam?
CIASTO:
2,5 szklanki mąka pszenna,
0,5 szklanki mleko,
2 szklanki woda,
szczypta Sól,
1 kostka masło,
2,5 łyżki cukier,
5 sztuk jajka,

MASA BUDYNIOWA:
1,5 szklanki mleko,
1/3 kostki masło,
2 łyżki cukier,
1 płaska łyżka mąka pszenna,
1 płaska łyżka mąka ziemniaczana,
1 szt jajko

Przykładowe dodatki:
pomarańcze,
pasta truflowa,
sezam,
cynamon mielony.

Wodę i mleko ugotować z masłem pokrojonym w mniejszą kostkę, cukrem i solą. Jak masło się roztopi dodać mąkę i szybko mieszać, powstanie gęste ciasto. Odłożyć do wystygnięcia. Jak już będzie dobrze ostygnięte zmiksować z jajkami. 
Na blaszce zrobić kupki (łyżką lub szprycą, szprycą wychodzą ładniejsze), ja jak się bawiłam zrobiłam jeszcze kółeczko :) piec w 200 stopniach około 15 min.

Robimy masę budyniową, w garnuszku zagotowujemy 1 szklankę mleka z cukrem. W miseczce roztrzepujemy jajko z mąkami i wlewamy do gotującego się mleka, mieszamy szybko aby się nie przypaliło. Powstanie gęsty budyń.
Zdejmujemy z gazu i dajemy do ostygnięcia.
W robocie kuchennym miksujemy masło aby było puszyste, następnie dodajemy budyń i miksujemy razem. Dodajemy ulubiony dodatek i mieszamy. Wstawiamy do lodówki na 30 min.
Do szprycy nałożyć masę i wbić od spodu ptysia. Nafaszerować je i wstawić do lodówki.




5 komentarzy:

  1. super ptysie:) bardzo lubię takie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja zamawiam z nadzieniem truflowym :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No wiadomo, jakże by inaczej hehe Ale tak na poważnie to z truflowym nadzieniem smakowały mi najbardziej :D

      Usuń
    2. Oj muszę wypróbować :)
      No innych wybrać nie mogłam :D

      Usuń
  3. Ale fajne ptysie i te chorągiewki super pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...