czwartek, 21 listopada 2013

Łosoś z sosem musztardowo- śmietanowym z kus kusem




Co potrzebowaliśmy?
2 filety łososia (takie 10cm/10cm),
0,5 średniej cebuli białej,
2 łyżki posiekanej pietruszki zielonej,
1 łyżka musztardy francuskiej,
3 łyżki śmietany 18 %,
Sól morska- MŁYNEK,
Pieprz czarny- MŁYNEK,
papryka ostra w proszku,
3 łyżki oliwy z oliwek,
0,5 opakowania kus-kus,
1 łyżeczka masła
oliwki zielone Ole,
cebulka marynowana w occie balsamicznym



Cebulkę pokroić w drobną kostkę.
Pietruszkę posiekać drobno.
Łososia oczyścić, ponacinać lekko od strony skórki.
Na jednej patelni na rozgrzanej oliwie z oliwek położyć łososia skórą do dołu, posypać solą morską i pieprzem, ponarzucać gałązki z pietruszki. Po około 4 min jak już będzie widać po bokach ładny jasnoróżowy kolor, przewrócić na drugą stronę i podsmażać jeszcze chwilkę.
Na drugiej patelni na oliwie z oliwek lekko podsmażyć cebulkę, dodać musztardę, dodać około 1 łyżkę pietruszki, przyprawić solą, pieprzem, papryką ostrą. Po około 3 min dodać śmietanę, zagotować i zdjąć z ognia.
Kus kus zrobić wg przepisu na opakowaniu. Jak już napęcznieje, posolić i dodać łyżeczkę masła.
Podawać z oliwkami i cebulkami marynowanymi w occie balsamicznym.



4 komentarze:

  1. świetny pomysł na łososia, na pewno wykorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. POLECAM! Wyśmienita była, aż zgłodniałam na jej widok :D

      Usuń
  2. Piękny widok na talerzu :) I ten kuskus tak poukładany :) Super :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...