Co potrzebowaliśmy?
3 całe pstrąisól morska świeżo mielona
pieprz czarny świreżo mielony
0,5 cytryny
świeży tymianek
natka piertuszki
świeży lubczyk
papryka słodka mielona
2 ząbki czosnku
Pstrągi oczyścić, wypatroszyć. Natrzeć całe solą i pieprzem. W środku wysmarować papryką słodką i drobno posiekanym czosnkiem. Ułożyć w każdej po plasterku przeciętym na pół cytryny i włożyć po trochę z każdego zioła. Sczepić wykałaczkami.
Położyć w dymie nad żarem i grillować około 40 min (w zależności od ciepła idącego od żaru, nasz był pośredni). Polecam podać z surówką z białej kapusty i frytkami.
uwielbiam takiego pstrąga z frytkami i dobrą, kwaśną surówką :). Aż ślinka cieknie na widok tylu przypraw ;).
OdpowiedzUsuńzjadłabym takiego:)
OdpowiedzUsuńUbóstwiam grilowane ryby, zachęcam też do wędzenia na grilu. Taki wędzony pstrąg lub łosoś jest fantastyczny. Nie wspomnę już o mięsach. mniam, aż szkoda że grilowa pora kończy się wraz z nadejściem zimy.
OdpowiedzUsuńUbóstwiam grilowane ryby, zachęcam też do wędzenia na grilu. Taki wędzony pstrąg lub łosoś jest fantastyczny. Nie wspomnę już o mięsach. mniam, aż szkoda że grilowa pora kończy się wraz z nadejściem zimy.
OdpowiedzUsuńAle pyszności, aż mi ślinka lecie od samego patrzenia!
OdpowiedzUsuńMniam ... uwielbiam takie grillowane rybki :)
OdpowiedzUsuńooo.. pstrąg w całości to dnie idealne dla mojej mamy! :)
OdpowiedzUsuńMój tata często raczy nas pstrągami, szczególnie w sezonie grillowym, bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńto ostatnie zdjęcie sprawia, że chcę wakacje i grilla i w ogóle jeśc takie rybki codziennie! ;)
OdpowiedzUsuńoj jak ja lubię pstrąga z grilla, przypomniałaś mi tym wpisem jak dawno nie jadłam:) pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńojej chyba wybrałam nieodpowiednią porę na odwiedziny, bo ślinka leci od samego patrzenia a tu zaraz północ więc chyba trochę nie halo tak się z garnkami teraz tłuc zresztą gdzie pstrąga teraz znajdę :D
OdpowiedzUsuńno ale nic ryba będzie w piątek! :)
Ale bym takiego pstrąga sobie zjadła...:-)
OdpowiedzUsuńBardzo ładne zdjęcia, na pewno spróbuje ten przepis
OdpowiedzUsuń