środa, 20 listopada 2013

Grillowany pstrąg z ziołami


Co potrzebowaliśmy?
3 całe pstrąi
sól morska świeżo mielona
pieprz czarny świreżo mielony
0,5 cytryny
świeży tymianek
natka piertuszki
świeży lubczyk
papryka słodka mielona
2 ząbki czosnku

Pstrągi oczyścić, wypatroszyć. Natrzeć całe solą i pieprzem. W środku wysmarować papryką słodką i drobno posiekanym czosnkiem. Ułożyć w każdej po plasterku przeciętym na pół cytryny i włożyć po trochę z każdego zioła. Sczepić wykałaczkami.


Położyć w dymie nad żarem i grillować około 40 min (w zależności od ciepła idącego od żaru, nasz był pośredni). Polecam podać z surówką z białej kapusty i frytkami.

13 komentarzy:

  1. uwielbiam takiego pstrąga z frytkami i dobrą, kwaśną surówką :). Aż ślinka cieknie na widok tylu przypraw ;).

    OdpowiedzUsuń
  2. Ubóstwiam grilowane ryby, zachęcam też do wędzenia na grilu. Taki wędzony pstrąg lub łosoś jest fantastyczny. Nie wspomnę już o mięsach. mniam, aż szkoda że grilowa pora kończy się wraz z nadejściem zimy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ubóstwiam grilowane ryby, zachęcam też do wędzenia na grilu. Taki wędzony pstrąg lub łosoś jest fantastyczny. Nie wspomnę już o mięsach. mniam, aż szkoda że grilowa pora kończy się wraz z nadejściem zimy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pyszności, aż mi ślinka lecie od samego patrzenia!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam ... uwielbiam takie grillowane rybki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ooo.. pstrąg w całości to dnie idealne dla mojej mamy! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mój tata często raczy nas pstrągami, szczególnie w sezonie grillowym, bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. to ostatnie zdjęcie sprawia, że chcę wakacje i grilla i w ogóle jeśc takie rybki codziennie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. oj jak ja lubię pstrąga z grilla, przypomniałaś mi tym wpisem jak dawno nie jadłam:) pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. ojej chyba wybrałam nieodpowiednią porę na odwiedziny, bo ślinka leci od samego patrzenia a tu zaraz północ więc chyba trochę nie halo tak się z garnkami teraz tłuc zresztą gdzie pstrąga teraz znajdę :D
    no ale nic ryba będzie w piątek! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale bym takiego pstrąga sobie zjadła...:-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ładne zdjęcia, na pewno spróbuje ten przepis

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...