"Przez zdrowie rozumiem możność istnienia pełnym,
dojrzałym, żywym, radosnym życiem, w ścisłym związku z tym, co kocham - ziemią
i wszystkimi jej cudownościami."
- Katherine Mansfield
Co potrzebowaliśmy?
100 g szpinaku świeżego,
100 g mieszanki sałat,
2 plasterki szynki parmeńskiej,
80 g boczniaków,
1 mała marchew,
6 cebulek szalotek,
4 kukurydze mini kolby Ole,
2 jajka przepiórcze,
1/4 ogórka,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżka wody,
Sól morska- MŁYNEK,
Pieprz czarny- MŁYNEK,
papryka słodka mielona,
0,5 łyżeczki syropu klonowego,
1 łyżeczka soku z cytryny.
Z oliwy z oliwek, wody, soli, pieprzu, papryki słodkiej, soku z cytryny, syropu klonowego zrobić sos. Wymieszać w misce z mixem sałat i szpinakiem.
Szynkę parmeńską włożyć na 5 min do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.
Boczniaki podsmażyć na odrobinie oliwy, przyprawiając solą i pieprzem.
Zdjąć boczniaki i na tej samej patelni na małym ogniu zrobić malutkie jajeczka sadzone z jaj przepiórczych.
Na talerzu położyć sałatę ze szpinakiem i poukładać na tym resztę składników.
Ale bogactwo składników.
OdpowiedzUsuńKolory przyciągają.
A wszystko tak dobrze razem smakuje :)
Usuńpyszny pomysł:)
OdpowiedzUsuńPyszny :) To Rafał wpada na takie fajne pomysły :)
Usuńi te małe kolby... często na nie zerkam w sklepie ale nie kupuje... sama nie wiem dlaczego... :)
OdpowiedzUsuńsałatka wygląda naprawdę apetycznie ;)
My kiedyś kupiliśmy mały słoiczek tych małych kolb, może długo stać w lodówce, a daniom dodaje dużo uroku... idealna do wielu rodzajów dań! Tylko pomyśl do czego dodajesz kukurydzę to kolba też się do tego nada :)
UsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńwow.. ale sałatka! Same nowości-zaskakująca i na pewno przepyszna.. :)
OdpowiedzUsuńLubię takie sałatki, nawet czasem wolę taką na obiad niż jakiś kawałek mięsa:)
OdpowiedzUsuń