czwartek, 21 listopada 2013

Sałatka z szynką parmeńską, boczniakami i jajkiem przepiórczym


"Przez zdrowie rozumiem możność istnienia pełnym, dojrzałym, żywym, radosnym życiem, w ścisłym związku z tym, co kocham - ziemią i wszystkimi jej cudownościami."

- Katherine Mansfield



Co potrzebowaliśmy?
100 g szpinaku świeżego,
100 g mieszanki sałat,
2 plasterki szynki parmeńskiej,
80 g boczniaków,
1 mała marchew,
6 cebulek szalotek,
4 kukurydze mini kolby Ole,
2 jajka przepiórcze,
1/4 ogórka,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżka wody,
Sól morska- MŁYNEK,
Pieprz czarny- MŁYNEK,
papryka słodka mielona,
0,5 łyżeczki syropu klonowego,
1 łyżeczka soku z cytryny.


Obrać marchewkę, połowę pokroić w plasterki, połowę zetrzeć na drobnej tarce. Boczniaki pokroić w paski, ogórka w kostkę, szalotki przeciąć na pół, kukurydzki przekroić na 4 części.
Z oliwy z oliwek, wody, soli, pieprzu, papryki słodkiej, soku z cytryny, syropu klonowego zrobić sos. Wymieszać w misce z mixem sałat i szpinakiem.
Szynkę parmeńską włożyć na 5 min do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.
Boczniaki podsmażyć na odrobinie oliwy, przyprawiając solą i pieprzem.
Zdjąć boczniaki i na tej samej patelni na małym ogniu zrobić malutkie jajeczka sadzone z jaj przepiórczych.
Na talerzu położyć sałatę ze szpinakiem i poukładać na tym resztę składników.


10 komentarzy:

  1. Ale bogactwo składników.
    Kolory przyciągają.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wszystko tak dobrze razem smakuje :)

      Usuń
  2. Hej!
    Nominowałam Twojego bloga w zabawie blogowej- 11 pytań więcej szczegółów na mojej stronie:

    http://bibelotyiszpargaly.blogspot.com/

    zapraszam i miłej zabawy ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Pyszny :) To Rafał wpada na takie fajne pomysły :)

      Usuń
  4. i te małe kolby... często na nie zerkam w sklepie ale nie kupuje... sama nie wiem dlaczego... :)

    sałatka wygląda naprawdę apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My kiedyś kupiliśmy mały słoiczek tych małych kolb, może długo stać w lodówce, a daniom dodaje dużo uroku... idealna do wielu rodzajów dań! Tylko pomyśl do czego dodajesz kukurydzę to kolba też się do tego nada :)

      Usuń
  5. wow.. ale sałatka! Same nowości-zaskakująca i na pewno przepyszna.. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię takie sałatki, nawet czasem wolę taką na obiad niż jakiś kawałek mięsa:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...