niedziela, 10 marca 2013

Ośmiorniczki o pomarańczowym posmaku


Ośmiorniczki... o tak! Są pyszne, delikatne, konsystencja piersi z kurczaka, posmak lekko podchodzący rybą. Jednak mają ten swój, specyficzny ale bardzo dobry smak. 
Jak widać na zdjęciach mieliśmy gościa :) I to nie byle jakiego! Najpierw pomógł zamontować całą kuchnię, a później gdy mieliśmy robić obiad, podwinął rękawy i pyta: "co mam robić?" Razem w trójkę stworzyliśmy pyszne danie! Co 3 głowy to nie 1 ...

Co potrzebowaliśmy?
4 średnie ośmiorniczki,
1 pomarańcza,
0,5 małej cebuli czerwonej,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżeczka masła,
Sól morska- MŁYNEK,
Pieprz czarny- MŁYNEK

Najtrudniej jest zrobić odpowiednio ośmiorniczki by były delikatne, nie gumowate. Można kupić już obgotowane(mrożone), jednak jak się kupi świeże trzeba je samemu oczyścić i obgotować- co nie jest takie proste. Nasze świeże ośmiorniczki jak się je rozłożyło to miały około 15 cm średnicy. Gotowaliśmy je w wodzie z różnymi ziołami (w zależności od uznania), od momentu zagotowania na małym gazie przez 3 godziny (nie dolewając wody).
Cebulkę posiekać w drobną kostkę.
Pomarańczę obkroić i powycinać łódki- wyfiletować. Łódki pozostawić na boku na talerzyku, a z reszty wycisnąć sok.
Na patelni na oliwie obsmażyć czerwoną cebulkę z ośmiorniczką przez około 4 min, posolić i popieprzyć. Następnie wlać sok z pomarańczy, poczekać aż lekko odparuje i dodać masło, powstanie delikatny sosik. Zdjąć z ognia.
Nałożyć na talerz, ułożyć na wierzchu łódki pomarańczy.
Podawać z puree imbirowym i dodatkiem delikatnej sałatki.










8 komentarzy:

  1. pięknie wygląda, ale chyba bym nie zjadła.. ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakbyś zamknęła oczy i nie wiedziała co jesz to na pewno byś powiedziała: mmm jakie dobre, co to? :)

      Usuń
  2. Ciekawe połączenie ośmiorniczki i pomarańczy:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo smaczne, nawet nie spodziewałam się, że wyjdzie takie dobre. Można też kupić mrożoną mieszankę owoców morza i zrobić z pomarańczą- pewnie też będzie pyszne :)

      Usuń
  3. Ja się wpraszam bo jeszcze nie jadłam ośmiorniczek. Pięknie podane :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam ośmiorniczki, są pyszne!
      Mimo, że ośmiorniczek już nie mamy to na inne obiadki szczerze zapraszamy :D

      Usuń
  4. skąd wiedziałaś, że trzeba je gotowac 3h? ja szukałam róznych przepisów, ale wszędzie było napisane "do miękkości"...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak dokładnie, do miękkości... To wszystko zależy od wielkości ośmiorniczek- nasze, tak jak napisałam miały około 15 cm średnicy no może niektóre nawet 25cm i sprawdzaliśmy je co jakiś czas czy już są miękkie... w ten sposób odmierzyliśmy 3 godziny :) Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieję, że w jakiś sposób mogłam pomóc.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...