Tradycja głosi, że w niedzielę musi być rosół! U nas, za dzieciaka nie wyobrażaliśmy sobie niedzieli bez rosołu. Nasi rodzice, dziadkowie dalej sobie nie wyobrażają...
Mój dziadek jak wnuczki przychodziły w niedzielę na obiad zawsze robił sam makaron, zabijał kuraka. Oooo to był rosołek! Taki bym zjadła, kochany dziadzio!
My jednak, nie jesteśmy tradycjonalistami, no może troszkę- zupka na kurce w dużym garze jest, ale w innym wydaniu :)
Co potrzebowaliśmy?
4 litry wody,
2 udka kurczaka,
korpus kurczaka,
2 skrzydełka kurczaka,
5 liści laurowych,
1 cały por,
5 sztuk ziela angielskiego,
2 łyżki soli,
pieprz czarny mielony,
3 duże marchewki,
2 średnie pietruszki,
15 główek brukselki,
1 średni seler,
5 średnich ziemniaków,
1/8 główki kapusty białej,
3 łyżki drobno posiekanej pietruszki zielonej,
1 łyżeczka majeranku,
papryka słodka mielona,
chilli 1 mała bez pestek,
5 kulek pieprzu,
lubczyk- 2 gałązki w całości,
0,5 łyżeczki imbir mielony Prymat.
Do dużego garnka wlać 4 litry wody, włożyć oczyszczone udka, skrzydełka i korpus, zagotować. Jak się zagotuje, zdjąć szumowinę i wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz w kulce. Gotować około 30 min na małym ogniu. Następnie dodać lubczyk w całości, marchew pokrojoną w paski, ziemniaki w kostkę, chilli drobniutko posiekane, seler i pietruszkę obrane i pokrojone w kostkę, zieloną część pora w całości, a białą pokrojoną w półksiężyce, kapustę i brukselkę w całości.
Wszystko razem gotować na małym ogniu 40 min, następnie doprawić pieprzem, majerankiem, zieloną pietruszką, papryką słodką, imbirem. Udka i skrzydełka wyciągnąć i obrać z mięska, wrzucić z powrotem do zupy. Zostawić jeszcze na 20 min i zdjąć z ognia.
Podawać z łyżką śmietany, posypać pietruszką najlepiej świeżą, ale jak nie mamy to może być suszona.
Wszystko razem gotować na małym ogniu 40 min, następnie doprawić pieprzem, majerankiem, zieloną pietruszką, papryką słodką, imbirem. Udka i skrzydełka wyciągnąć i obrać z mięska, wrzucić z powrotem do zupy. Zostawić jeszcze na 20 min i zdjąć z ognia.
Podawać z łyżką śmietany, posypać pietruszką najlepiej świeżą, ale jak nie mamy to może być suszona.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny :)
Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!