środa, 20 marca 2013

Krakersy czosnkowe i sriracha


Pierwszy raz robiłam krakersy... spróbowałam zrobić je na dwa sposoby i sriracha wyszły lepsze, bardziej chrupiące i cieńsze. Czosnkowe były jak takie lekko chrupkie pieczywko z masełkiem, albo serkiem kanapkowym na śniadanko w sam raz :)

Co potrzebowałam?
Na krakersy sriracha:
1 szklanka mąka pszenna,
1 płaska łyżka mąka żytnia,
1 łyżka sriracha,
1 sztuka jajko,
1 mała cebula- drobno posiekana,
2 łyżki posiekanej pietruszka zielona,
Sól,
1,5 łyżki masło,
1,5 łyżki woda


Na czosnkowe:
1 szklanka mąka pszenna,
1 sztuka jajko,
1 łyżka miękkiego masło,
1 łyżka woda,
3 ząbki czosnek,
0,5 łyżeczki czosnek granulowany,
Sól morska- MŁYNEK,
1 łyżeczka syrop klonowy,
Pieprz czarny- MŁYNEK


Ze wszystkich składników wyrobiłam ciasto.
Rozwałkowałam, wyłożyłam na blaszce, nożem nacięłam kształt krakersów, posypałam solą i zrobiłam dziurki widelcem.
Piec w 200 stopniach przez 10-15 min.


5 komentarzy:

  1. świetny pomysł lubię takie "chrupacze"

    OdpowiedzUsuń
  2. jej.. krakersy to moja miłość! Ale one wyglądają! Mmmm.. Cudo:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze krakersów nie robiłam, Twoje wyglądają idealnie, muszę koniecznie spróbować:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie piekłam krakersów, a przecież tak lubię czasem pochrupać coś słonego... Świetne Ci wyszły, z pewnością wypróbuję przepis :)
    Swoją drogą, do dzisiaj nie wiedziałam, że coś takiego jak sriracha w ogóle istnieje... ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie je wypróbuję, bo wyglądają apetycznie! :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...