piątek, 22 marca 2013

Sos winno korzenny


Ciasto marchewkowe, sernik... Był pyszny, ale już go niestety nie ma. Został tylko sosik, który przyda się do dekoracji i zjedzenia do innych ciast. Jest niespotykany! Najpierw łagodny, czuć lekko anyż i cynamon, później smak staje się ostrzejszy, winny. Lekko słodki, lekko kwaśny, idealny do deserów!

Co potrzebowaliśmy?
1 kubek wina ryżowego (nasze było domowej roboty),
2 łyżeczki żelatyny (chodź przyznam lepiej byłoby użyć płatków)
2 gwiazdki anyżu,
1 kawałek kory cynamonu,
2 łyżeczki cukru.

Wino zagotować z cukrem, anyżem i korą cynamonu. Gotować do momentu aż lekko zgęstnieje, odparuje o około połowę. Dodać żelatynę i dobrze wymieszać. Odstawić do dokładnego zastygnięcia na około 2 godziny.
Po 2 godzinach zblendować.
Następnie przetrzeć przez drobne sitko.
Przełożyć do butelki z czubeczkiem do dekoracji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...