sobota, 2 lutego 2013

Krem z kukurydzy z nutką chilli


Ciąg dalszy meksykańskiej podróży, rozbudzi podniebienia miłośników tej wspaniałej kuchni.




Potrzebne składniki:
1 puszka kukurydzy najlepiej dobrej jakości,
1,5 szklanki wody,
1 kostka bulionowa,
1 papryczka chilli,
1 łyżka masła,
1 cebulka,
3 ząbki czosnku,
1 placek tortilli
1 łyżka oliwy z oliwek

1. Kukurydzę podsmażamy lekko na maśle w garnku.
2. Kostkę bulionu drobiowego rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody i zalewamy kukurydzę.
3. Dodajemy obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę, ząbki czosnku i papryczkę chilli (bez pestek) 
4. Gotujemy to wszystko razem przez około 10 minut.
5. Po 10 min, ściągamy z gazu i blendujemy (miksujemy), po czym przecedzamy najlepiej dwa razy przez cieniutkie sitko tak aby nie było w kremie czuć skórki z kukurydzy.
6. Stawiamy na gaz i gotujemy do chwili aż zupka będzie delikatna i odpowiednio kremowa.
7. Tortillę kroimy w paski i obsmażamy na patelni na oliwie aby były chrupkie.

Polecam serdecznie, idealna w każdą porę roku,

Smacznego :)





1 komentarz:

  1. Ale piękny kolor ma ta zupka :) od dawna marzy mi się krem z kukurydzy, pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...