Ciąg dalszy meksykańskiej podróży, rozbudzi podniebienia miłośników tej wspaniałej kuchni.
Potrzebne składniki:
1 puszka kukurydzy najlepiej dobrej jakości,
1,5 szklanki wody,
1 kostka bulionowa,
1 papryczka chilli,
1 łyżka masła,
1 cebulka,
3 ząbki czosnku,
1 placek tortilli
1 łyżka oliwy z oliwek
1. Kukurydzę podsmażamy lekko na maśle w garnku.
2. Kostkę bulionu drobiowego rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody i zalewamy kukurydzę.
3. Dodajemy obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę, ząbki czosnku i papryczkę chilli (bez pestek)
4. Gotujemy to wszystko razem przez około 10 minut.
5. Po 10 min, ściągamy z gazu i blendujemy (miksujemy), po czym przecedzamy najlepiej dwa razy przez cieniutkie sitko tak aby nie było w kremie czuć skórki z kukurydzy.
6. Stawiamy na gaz i gotujemy do chwili aż zupka będzie delikatna i odpowiednio kremowa.
7. Tortillę kroimy w paski i obsmażamy na patelni na oliwie aby były chrupkie.
2. Kostkę bulionu drobiowego rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody i zalewamy kukurydzę.
3. Dodajemy obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę, ząbki czosnku i papryczkę chilli (bez pestek)
4. Gotujemy to wszystko razem przez około 10 minut.
5. Po 10 min, ściągamy z gazu i blendujemy (miksujemy), po czym przecedzamy najlepiej dwa razy przez cieniutkie sitko tak aby nie było w kremie czuć skórki z kukurydzy.
6. Stawiamy na gaz i gotujemy do chwili aż zupka będzie delikatna i odpowiednio kremowa.
7. Tortillę kroimy w paski i obsmażamy na patelni na oliwie aby były chrupkie.
Polecam serdecznie, idealna w każdą porę roku,
Smacznego :)
Ale piękny kolor ma ta zupka :) od dawna marzy mi się krem z kukurydzy, pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń