czwartek, 28 lutego 2013

Flądra w dwóch smakach z zapiekanymi warzywkami


Flądra, jadłam ją pierwszy raz, jest bardzo cieniutka i jak na taką dość małą rybkę ma taki swój specyficzny posmaczek i konsystencję. Rafał kombinator postanowił ją zrobić na dwa sposoby... Ten z musztardą moim zdaniem był smaczniejszy, ale to już kwestia smaku :) a warzywka... wprost bajeczne!

Co potrzebowaliśmy?
4 szt flądry całej ze skórą,
2 krewetki atlantyckie,

3 łyżeczki musztardy francuskiej,
3 różyczki brokuła,
3 różyczki kalafiora,
0,5 szt cukinii,
1/4 szt papryki czerwonej,
1/4 szt papryki zielonej świeżej,
1 mała kalarepka młoda,
1 mała cebula czerwona,
4 pieczarki,
Sól morska- MŁYNEK,
Pieprz czarny- MŁYNEK,
0,5 szt cytryny,
tymianek suszony,
pietruszka suszona,
oliwa z oliwek,
czosnek granulowany,

Rybkę oczyścić i umyć, posolić i popieprzyć, odłożyć aby lekko przeszły smakiem.
Na patelni grillowej rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić na nią:
różyczki kalafiora i brokuła,
cebulę czerwoną pokrojoną we większą kostkę,
papryki pokrojone w paseczki,
kalarepę pokrojoną w krążki,
całe kapelusze pieczarek,
cukinię pokrojoną w kostkę,
Podsmażać około 8min w międzyczasie doprawiając solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i tymiankiem.
Na blaszce wyłożyć warzywka, położyć na nich 2 flądry lekko ponacinane, wycisnąć na nie cytrynkę i posmarować z wierzchu musztardą francuską. 
Piec w 180 stopniach przez 20-25min. Na koniec, przed podaniem posypać suszoną pietruszką.
W czasie pieczenia ryby w piekarniku na patelni, na której były warzywka wlać trochę oliwy z oliwek, rozgrzać i podsmażyć pozostałe 2 flądry z krewetkami, posypując tymiankiem i lekko podlewając sokiem z cytryny. Podsmażać około 3 min z jednej strony.




4 komentarze:

  1. flądry jeszcze nie jadłam, ale ten ogon mnie przeraża ;D
    Choć podane dodatki fajnie brzmią;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawszę jak jesteśmy nad morzem pałaszujemy flądry. Moim zdaniem ryba jest nie doceniana a jest taka pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jedna z pyszniejszych ryb:-), aż zgłodniałam:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...