poniedziałek, 25 lutego 2013

Szafranowy puch - deser


Uwielbiam jak coś jest delikatne, słodkie i lekko kwaśne zarazem, przy okazji chrupiące... Deser dodający energii, przy okazji zdrowy ze wspaniałym aromatem. BARDZO ŁATWY! 
Szafran, znany na całym świecie nako bardzo szlachetna przyprawa, używany w kuchni do wielu rodzajów potraw. A do czego Wy lubicie go używać?

Co potrzebowałam?
200 g śmietany kremówki,
1 łyżka orzechów włoskich,
0,1 g szafranu,
0,5 łyżeczki miodu,
0,5 łyżeczki sezamu,
1 limonka,
1 małe opakowanie cukru waniliowego

Na suchej patelence delikatnie podsmażyć szafran (uwaga żeby go nie spalić !!!)
Podsmażyć delikatnie orzechy włoskie, jak już nabiorą lekkiego kolorku dodać sezam i miód. Chwilkę razem podsmażać i zdjąć z ognia, odstawić do wystygnięcia.
Limonkę przekroić na pół.
W misce ubić śmietanę kremówkę z cukrem waniliowym. Jak już będzie dobrze ubita wcisnąć do niej limonkę, wymieszać, dodać szafran i znów chwilkę wymieszać. Szybko nałożyć do pucharków i wstawić do lodówki na godzinę.
Po tym czasie udekorować orzechami włoskimi z miodem i sezamem.





4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo elegancko. Ten dodatek szafranu nas intryguje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie miałam okazji jeść szafranów, ale mimo to ten deser wygląda OBŁĘDNIE:) zjadłabym całego, bez zmrużenia okiem;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Deser wygląda pysznie. Ja używam szafranu do ryżu i do bułeczek w deserach jeszcze nie używałam:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. To złoty deser z szafranem.Musiał się rozpływać w ustach :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...