Podróż do Meksyku... Oddajemy się zapomnieniu dzięki kukurydziano- cynamonowym placuszkom z owocowym farszem z nutką mięty i tequili.
Na placuszki będą potrzebne:
- 1 szklanka mleka 3,2%,
- 60 gram mąki kukurydzianej,
- 1 jajko,
- 1 łyżka cukru trzcinowego,
- 1 niecała łyżeczka cynamonu,
Na owocowy farsz:
- 5 sztuk truskawek,
- 1 garść malin,
- 1 garść jeżyn,
- 1 kieliszek tequili,
- 2 łyżki cukru trzcinowego,
- 2 listki mięty
- 1 łyżka masła niesolonego,
- Dodatkowo:
- polewa czekoladowa
1. Z mleka, mąki kukurydzianej, jajka, 1 łyżki cukru trzcinowego i szczypty cynamonu robimy ciasto na naleśniki, dokładnie mieszając wszystkie składniki.
2. Na wysmarowanej olejem patelni smażymy naleśniki.
3. Na innej patelni roztapiamy masło, dodajemy owoce, 2 łyżki cukru trzcinowego, kieliszek tequili i drobno posiekane listki mięty, robimy farsz owocowy.
4. Podajemy z polewą czekoladową.
2. Na wysmarowanej olejem patelni smażymy naleśniki.
3. Na innej patelni roztapiamy masło, dodajemy owoce, 2 łyżki cukru trzcinowego, kieliszek tequili i drobno posiekane listki mięty, robimy farsz owocowy.
4. Podajemy z polewą czekoladową.
Pyszności!!
uwielbiam kuchnie meksykanską :) pięknie podane ;)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie!
OdpowiedzUsuń