Niby sałatka ale nie taka zwykła, mnie zachwyciła! Zwłaszcza karmelizowana pietruszka, mniam. Myślę, że na karnawałową imprezkę była by świetną przystawką!
No i marmolada cebulowa, po prostu bombowa, nawet podana z samym serem pleśniowym.
Potrzebujemy:
0,5 sztuki sałaty lodowej,
1 pietruszka,
0,5 sztuki gruszki,
50 gram sera pleśniowego niebieskiego,
3 łyżki marmolada cebulowa (przepis niżej),
4 kulki winogrona,
słonecznik łuskany- 2 łyżeczki,
ocet balsamiczny- 2 łyżeczki,
sos winegret- 2 łyżeczki,
2 łyżki miódu,
2 łyżki oliwa z oliwek
Pietruszkę obrać i pokroić w paski, posmarować oliwą i miodem i piec w piekarniku w 180 stopniach około 30 minut.
Po upieczeniu pietruszki ostudzić ją.
Rozdrobnić sałatę lodową, ułożyć na talerzu, położyć na niej resztą składników, pokropić octem balsamicznym i sosem winegret, na koniec posypać ziarnami słonecznika.
Przepis na marmoladę cebulową:
1 cebula biała,
3,5 łyżki cukru brązowego,
1 łyżka oliwy z oliwek,
2 łyżki wina czerwonego wytrawnego,
1 łyżka octu winnego
Cebulkę drobno pokroić, wrzucić do rondelka na rozgrzaną oliwę, zeszklić, dodać cukru, zkarmelizować, podlać winem i octem. Dusić do momentu zmięknięcia. Energicznie mieszając rozmemlać ją :) Ostudzić.
Świetna sałatka!
OdpowiedzUsuń