Elegancja Francja! Jak dla mnie na talerzu podane same pyszności... Szukałam marcheweczek paryskich ale niestety nie udało mi się ich znaleźć więc zdecydowałam się na marcheweczki baby, które dostępne są w każdym markecie.
No i oczywiście kiełki słonecznika... coś pysznego! Niestety nie mam wyhodowanych swoich ale w najbliższej przyszłości jak najbardziej. Kiełkownica + wiele rodzajów kiełków :) MARZENIE!
Do przygotowana będziemy potrzebowali:
2 nogi kaczki,
1 opakowanie marchewka baby,
30 mililitrów musztarda Dijon,
100 mililitrów wino czerwone wytrawne,
1 sztuka gruszki,
2 sztuki laska cynamonu,
400 gram kiełki słonecznika,
1 garść orzechy włoskie,
1 sztuka gruszki,
2 sztuki laska cynamonu,
400 gram kiełki słonecznika,
1 garść orzechy włoskie,
Marynata:
80 mililitrów oliwa z oliwek,
30 mililitrów miód,
80 mililitrów oliwa z oliwek,
30 mililitrów miód,
10 mililitrów sok z cytryny,
tymianek,
majeranek,
tymianek,
majeranek,
anyż,
pieprz czarny,
sól,
1. Jeden dzień wcześniej nogi z kaczki oczyścić i umieścić w marynacie zrobionej z oliwy, musztardy, miodu, soku z cytryny, tymianku, majeranku, anyżu, soli, pieprzu na 24 godziny.
sól,
1. Jeden dzień wcześniej nogi z kaczki oczyścić i umieścić w marynacie zrobionej z oliwy, musztardy, miodu, soku z cytryny, tymianku, majeranku, anyżu, soli, pieprzu na 24 godziny.
2. Na następny dzień upiec na blaszce w temperaturze 180 stopni przez półtorej do dwóch godzin podlewając w międzyczasie winem.
3. Z sosu który powstał podczas pieczenia nóżek odlać trochę i poddusić na nim gruszkę dodając laski cynamonu.
4. Gotowe udka ułóż na kiełkach i podduszonych gruszkach, posyp orzechami włoskimi wcześniej podpieczonymi lekko na suchej patelni.
5. Podajemy z gotowaną al'dente baby marchewką okraszoną masłem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny :)
Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!