niedziela, 3 lutego 2013

L'canard germees - czyli pieczona kaczka po francusku


Elegancja Francja! Jak dla mnie na talerzu podane same pyszności... Szukałam marcheweczek paryskich ale niestety nie udało mi się ich znaleźć więc zdecydowałam się na marcheweczki baby, które dostępne są w każdym markecie. 
No i oczywiście kiełki słonecznika... coś pysznego! Niestety nie mam wyhodowanych swoich ale w najbliższej przyszłości jak najbardziej. Kiełkownica + wiele rodzajów kiełków :) MARZENIE!



Do przygotowana będziemy potrzebowali:
2 nogi kaczki,
1 opakowanie marchewka baby,
30 mililitrów musztarda Dijon,
100 mililitrów wino czerwone wytrawne,
1 sztuka gruszki,
2 sztuki laska cynamonu,
400 gram kiełki słonecznika,
1 garść orzechy włoskie,


Marynata:
80 mililitrów oliwa z oliwek,
30 mililitrów miód,
10 mililitrów sok z cytryny,
tymianek,
majeranek,
anyż,
pieprz czarny,
sól,

1. Jeden dzień wcześniej nogi z kaczki oczyścić i umieścić w marynacie zrobionej z oliwy, musztardy, miodu, soku z cytryny, tymianku, majeranku, anyżu, soli, pieprzu na 24 godziny. 

2. Na następny dzień upiec na blaszce w temperaturze 180 stopni przez półtorej do dwóch godzin podlewając w międzyczasie winem. 


3. Z sosu który powstał podczas pieczenia nóżek odlać trochę i poddusić na nim gruszkę dodając laski cynamonu.

4. Gotowe udka ułóż na kiełkach i podduszonych gruszkach, posyp orzechami włoskimi wcześniej podpieczonymi lekko na suchej patelni.

5. Podajemy z gotowaną al'dente baby marchewką okraszoną masłem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...