piątek, 8 lutego 2013

Casserole z fasolką Jaś i czarnymi oliwkami


Świeże zioła, czarne oliwki, no i Jasiu... Jeden garnek brudny ! Ale super, będzie mało mycia. Casserole, zostaliśmy zainspirowani z książki Tsai Ming, Boehm Arthur - Dania jednogarnkowe. 80 szybkich i zdrowych dań azjatyckich.
Jednak nasze danie nie jest żadnym z przedstawionych w książce, jest po prostu naszym CASSEROLE wymyślonym z produktów które mieliśmy pod ręką.


No więc mieliśmy pod ręką:
5 ziemniaków,
0,5 szklanki fasoli Jaś,
2 cebule,
5 ząbków czosnku,
2 filety z kurczaka,
15 oliwek czarnych,
2 papryczki peperoni,
4 kulki ziela angielskiego,
3 liście laurowe,
1 kostka rosołowa,
Pieprz czarny- MŁYNEK,
Sól morska- MŁYNEK,
papryka ostra mielona,
papryka słodka mielona,
5 małych gałązek tymianek świeży,
1 gałązka rozmaryn świeży,
zioła prowansalskie,
5 łyżek oliwy z oliwek

Fasolę Jaś namoczyć dzień wcześniej.
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry o grubości około 0,5 cm, cebule średniej wielkości pokroić na 8-ki. Czosnek obrać pokroić w plasterki, oliwki pokroić w plasterki na 3 części, papryczkę na 1cm kawałki razem z pestkami.. Piersi oczyścić i przekroić jedną na trzy. Przygotować bulion z kostki rosołowej 1 kubek.
W głębokim garnku na rozgrzaną oliwę wrzucić ziemniaka surowego razem z cebulą i obsmażyć, dodać czosnek, po około 10 min wyjąć z garnka.
Następnie do tego samego garnka wrzucić kurczaka obsmażyć dodając ugotowaną wcześniej fasolę (fasolę gotować wcześniej przez około 40min, odcedzić), oliwki i papryczkę- obsmażać około 10min. Dodać z powrotem ziemniaki i cebulę, zalać wywarem. Dodać przyprawy i zioła i dusić pod przykryciem do momentu aż ziemniaki zmiękną.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...