czwartek, 7 lutego 2013

Angielskie bułeczki z konfiturą wiśniową - na tłusty czwartek


W tłusty czwartek poza pączkami które kupiliśmy, pomyśleliśmy, że trzeba coś upichcić. Zrobiliśmy nasze angielskie bułeczki, są bardzo smaczne i słodkie, automatycznie poprawiają humor :)

2 szklanki mąki pszennej,
0,5 szklanki cukru pudru,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
50 gram masło,
szczypta Soli,
1 jajko,
0,5 szklanki mleka 3,5%,
konfitura wiśniowa (domowa oczywiście),
lukier,
sos czekoladowy,
sos toffi

Z mąki, cukru, proszku do pieczenia, letniego mleka, masła pokrojonego w kostkę, soli i jaja ugniatam ciasto (takie aby można je było rozwałkować jeżeli nie można dodaję albo mleka albo mąki).
Ciasto rozwałkowuję na około 1cm i wycinam szklanką 14 kółek. Na 7 kółek daję na sam środek każdego małą łyżeczkę konfitury wiśniowej i przykrywam drugim kółkiem. Wykładam na folię aluminiową i piekę około 10-15min w 220 stopniach.
Talerz polać sosem toffi, położyć na sos bułeczkę, polać lukrem i sosem czekoladowym. Baaaardzo słodkie i baaaardzo pyszne :)


2 komentarze:

  1. Ciekawa alternatywa dla pączka:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowa konfitura wiśniowa w takim duecie, palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...