sobota, 9 lutego 2013

Casserole ze skrzydełek i brukselek z aromatycznym rozmarynem


Casserole przypadło Nam do gustu... Rafał się cieszy, że jest mięso, a ja, że warzywa... dodatkowo to wszystko razem ze świeżymi ziołami, pachnie w całym mieszkaniu... Wspaniałe danie !!!

Co potrzebujemy?
6 skrzydełek,
20 brukselek,
3 ziemniaki,
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
2 marchewki,
1 puszka fasolki czerwonej,
1 szklanka wina czerwonego wytrawnego,
1 szklanka bulionu drobiowego,
7 łyżek oliwy z oliwek,
7 gałązek rozmarynu świeżego,
Pieprz czarny- MŁYNEK,
Sól morska- MŁYNEK,
papryka słodka mielona



Do dużego garnka wlać trochę oliwy z oliwek i dodać ziemniaki pokrojone w plasterki, marchewkę pokrojonę w plasterki, brukselkę w całości, cebulę pokrojoną w ósemki, podsmażać przez około 10 min (jak zacznie się przypalać podlać oliwą). Po 10 min zmniejszyć gaz i lekko podlać wodą, posolić i przykryć pokrywką aby się dusiło przez 15 min.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni, skrzydełka nasmarować 3 łyżkami oliwy wymieszanej z solą i papryką słodką i piec przez 25 min. Po tym czasie wyjąć z piekarnika.





Po 15 min duszenia dodać szklankę wina i fasolkę. Zagotować.
Jak się zagotuje dodać skrzydełka, wrzucić w całości gałązki rozmarynu i przyprawić pieprzem. Przykryć przykrywką i dusić na małym ogniu przez 15 min.
Następnie wlać bulion, zwiększyć gaz i już bez przykrywania gotować przez kolejne 15 min.
Warzywa i mięsko powinno być miękkie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...