sobota, 23 lutego 2013

Bułki z siemieniem lnianym


Uczę się robić bułeczki, największą frajdę sprawia mi to jak ciasto drożdżowe wyrasta... Patrzę się na ciasto i myślę "jak to kurde jest, że było go tak mało i dzięki takiej małej ilości drożdży nagle robi się dwa razy większe" i nagle krzyczę "TE DROŻDŻE MNIE INSPIRUJĄ!!!" I już mam ochotę upiec nowe bułki, nawet jak mi nie wychodzą takie jak powinny :)

Co potrzebowałam?
1,5 szklanki mąki pszennej,
0,5 szklanki mąki kukurydzianej,
3/4 szklanki wody,
1 łyżeczka suchych drożdży,
0,5 łyżeczki Soli,
2 łyżki oliwy z oliwek,
2 łyżki siemienia lnianego,
0,5 łyżeczki kminku,
1 łyżka mleka,
0,5 łyżeczki cukru

Drożdże wymieszać z łyżką mleka, 2 łyżkami wody, cukrem i odstawić na 40 min.
Następnie do zaczynu dodać resztę składników, dobrze ugnieść ciasto, powinno się lekko kleić do rąk. Odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto podwoi swoją objętość.
Po 2 godzinach uformować z ciasta bułeczki i odstawić je na 40 min.
Następie upiec je w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez 20 min.

2 komentarze:

  1. I u mnie tez dziś bułeczki z siemieniem lnianym ale się zgrałyśmy:-). Piękne są Twoje:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne bułeczki:) Też lubię piec bułki na inspirujących drożdżach:):)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...