wtorek, 25 lutego 2014

Makaron penne z sosem pomidorowym z łososiem - bardzo szybki


Dla wszystkich bardzo zapracowanych ludzi, którzy przecież też muszą w ciągu dnia zjeść coś na ciepło, a czasami na długie gotowanie nie ma czasu. Makaron z łososiem (nie takim którego trzeba patroszyć, filetować), raz, dwa i obiad gotowy :)

Co potrzebowałam?
200 g makaronu penne Czaniecki
2 puszki łososia w sosie pomidorowym Graal
4 cebule szalotki
2 ząbki czosnku
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka pietruszki suszonej
1 łyżka oliwy z oliwek
sól morska i pieprz czarny świeżo mielony
rukola

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie aby był al dente.

Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w krążki, a czosnek w plasterki.

Podsmażyć na patelni na oliwie z oliwek, lekko posolić i popieprzyć. Jak już będą lekko zarumienione dodać łososia razem z sosem pomidorowym. Podsmażać razem chwilkę, sos zgęstnieje, dodać przecier i 3 łyżki wody aby lekko go rozrzedzić, chwilkę razem pogotować. Pod koniec doprawić do smaku i dodać natkę pietruszki.

Podawać z listkami świeżej rukoli.


15 komentarzy:

  1. uwielbiam penne! <3 zakochałam się w nim, kiedy byłam w Czechach. Co prawda jadłam go z sosem carbonara, ale tak mi posmakował, że teraz ze wszystkim jest pysznyy! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowicie wygląda :) Dawno nie jadłam makaronu...

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha :) Ja zwykle dodaję tuńczyka w sosie pomidorowym ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. już czuję, że to będzie moje ulubione danie

    OdpowiedzUsuń
  5. nigdy nie jadłam takiego łososia, zazwyczaj kupuję wędzonego firmy suempol, akurat mam go w lodówce, myślisz że mogłabym go użyć??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście jestem zwolenniczką, próbowania i kombinowania... Na pewno smak będzie inny bo jednak ten wędzony łosoś ma intensyny smak, ale sos pomidorowy na pewno będzie do niego smakował także można spróbować :)

      Usuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie przyszłoby mi do głowy wykorzystać do dania ryby z puszki,
    chyba raz zrobiłam z tuńczykiem w sosie własnym, ale bardzo mnie przekonuje przepis,
    bo to błyskawicznie zrobione i dobre jedzonko.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawie, z łososiem jeszcze nie próbowałam, mam puszkę w lodówce, stoi i czeka na wykorzystanie, moze to jest własnie pomysł aby ją zastosować i to do obiadku :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Jeżeli makaron, jeżeli szybki i z łososiem...to na pewno dla mnie, wygląda smakowicie:))

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow nie łączyłam jeszcze łososia z przecierem pomidorowym. Muszę spróbować, bo prezentuję się....mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. uwieeelbiam takie smaki.. :)
    Jeszcze tak ładnie podane!

    OdpowiedzUsuń
  12. Och... ależ apetyczne danie! Przepięknie się prezentuje. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszności! Uwielbiam takie makarony :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...