Co potrzebowałam?
350 g obranej dyni150 g obranej cukinii
2 łyżki soku z pomarańczy
pieprz kolorowy - MŁYNEK
0,5 kubka mleka
6 listków szałwii
sól morska- MŁYNEK
oliwa z oliwek
2 łyżki kiełków
2 łyżki migdałów KRESTO słupki
Dynię i cukinię pokroić we większą kostkę, pomieszać w misce z odrobiną oliwy z oliwek i solą. Ułożyć na blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 25 minut.
Po tym czasie przełożyć dynię i cukinię do garnka, zalać mlekiem wymieszanym z sokiem z pomarańczy, dodać listki szałwii, pieprz i chwilkę podgrzewać (uważać by nie zagotować). Zmiksować blenderem na gładką masę.
Kiełki i migdały uprażyć na suchej patelni.
dynia, cukinia z migdałami! :D ale bajer!
OdpowiedzUsuńKolor cudooo ;)
Piękne kolory...i super połączenie. Ja wkrótce też biorę się za dynię, bo mam jeszcze kilka...
OdpowiedzUsuńDynia i szałwia to pociągające połączenie. Nie dodawałam jej nigdy do dyniowej zupy Ale brzmi dobrze.:)
OdpowiedzUsuńpięknie słoneczny kolor ma zupka :) pycha!
OdpowiedzUsuńO! Takiej zupy mi teraz potrzeba. Piękny ma kolor i pewnie pachnie nieziemsko :)
OdpowiedzUsuńDynia i cukinia? Pycha! Boski kolor :)
OdpowiedzUsuń