wtorek, 7 stycznia 2014

Zupa krem dyniowo cukiniowa podana z migdałami i kiełkami


Co potrzebowałam?
350 g obranej dyni
150 g obranej cukinii
2 łyżki soku z pomarańczy
pieprz kolorowy - MŁYNEK
0,5 kubka mleka
6 listków szałwii
sól morska- MŁYNEK
oliwa z oliwek
2 łyżki kiełków
2 łyżki migdałów KRESTO słupki 
Dynię i cukinię pokroić we większą kostkę, pomieszać w misce z odrobiną oliwy z oliwek i solą. Ułożyć na blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 25 minut. 

Po tym czasie przełożyć dynię i cukinię do garnka, zalać mlekiem wymieszanym z sokiem z pomarańczy, dodać listki szałwii, pieprz i chwilkę podgrzewać (uważać by nie zagotować). Zmiksować blenderem na gładką masę.

Kiełki i migdały uprażyć na suchej patelni.

6 komentarzy:

  1. dynia, cukinia z migdałami! :D ale bajer!
    Kolor cudooo ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne kolory...i super połączenie. Ja wkrótce też biorę się za dynię, bo mam jeszcze kilka...

    OdpowiedzUsuń
  3. Dynia i szałwia to pociągające połączenie. Nie dodawałam jej nigdy do dyniowej zupy Ale brzmi dobrze.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. pięknie słoneczny kolor ma zupka :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. O! Takiej zupy mi teraz potrzeba. Piękny ma kolor i pewnie pachnie nieziemsko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dynia i cukinia? Pycha! Boski kolor :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...