Co potrzebowałam?
300 g kapusty kiszonej
300 g kapusty białej
3 średnie marchewki
1 por (biała część)
3 średnie ziemniaki
1 duża pietruszka
2 średnie cebule
0,5 łyżeczki kminku mielonego
3 gałązki tymianku
sól, pieprz czarny mielony
papryka ostra w proszku
3 ząbki czosnku
3 listki laurowe
5 kulek ziela angielskiego
1 łyżka oliwy z oliwek
Cebulę, czosnek i por pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni na oliwie z oliwek.
Zagotować 3 litry wody z zielem angielskim i liściem laurowym, włożyć do niej obrane ziemniaki pokrojone w kostkę, krążki marchewki, pietruszki, lekko posolić, gotować 20 min. Następnie dodać podsmażoną cebulę, czosnek i por. Delikatnie zmiksować blenderem aby zupka nie była blada.
Zagotować 3 litry wody z zielem angielskim i liściem laurowym, włożyć do niej obrane ziemniaki pokrojone w kostkę, krążki marchewki, pietruszki, lekko posolić, gotować 20 min. Następnie dodać podsmażoną cebulę, czosnek i por. Delikatnie zmiksować blenderem aby zupka nie była blada.
Następnie dodać odciśniętą kiszoną kapustę, białą kapustę pokrojoną w paski i gałązki tymianku. Przyprawić solą, pieprzem, papryką ostrą, kminkiem. Gotować na małym ogniu około 30 min.
Pod koniec gotowania doprawić do smaku.
Bez mięska zjadłabym, a moja rodzina mięsożerna niestety:-) moje smaki
OdpowiedzUsuńNo nie powiem - zjadłabym, mimo że jestem mięsożerna. Na pewno wypróbuję ten przepis.
OdpowiedzUsuńNo kapucha na zimę dobra rzecz....tylko gdzie ta zima...?
OdpowiedzUsuńLubię kapuśniaczek w każdej postaci....:)
taka zupa to prawdziwe odtrucie po świętach:) Wszystkiego najlepszego NR:)
OdpowiedzUsuńLubię takie kapuściane, samo zdrowie :)
OdpowiedzUsuń