środa, 22 stycznia 2014

Torcik czekoladowy z kiwi


Co potrzebowałam?
3 duże jajka
0,5 kubka cukru
2 czubate łyżki mąki tortowej
3,5 łyżki miękkiego masła
szczypta soli
1 łyżka ocetu winnego
100 g czekolady gorzkiej
1 łyżka kakao
6 kiwi
150 ml jogurtu greckiego
2 łyżki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
80 g czekolady mlecznej
3 łyżki mleka

Biszkopt inspirowany przepisem Julii Child z książki "francuski szef kuchni"- jest MEGA delikatny, wyśmienity!

Blaszkę o średnicy około 20 cm nasmarować masłem i oprószyć mąką.

Piekarnik nagrzać do 175 stopni.

Czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem. Jak już będzie roztopiona poczekać aż lekko przestygnie.

Żółtka ubić z 0,5 kubka cukru. Następnie ciągle ubijając powoli dodawać roztopioną czekoladę.

Białka ubić na sztywną pianę z łyżką cukru i łyżką octu winnego. Jak już będzie ubita na sztywno powoli dodawać masę z żółtek i czekolady (miksować na bardzo wolnych obrotach lub połączyć łyżką).

Przelać ciasto do formy i od razu piec przez około 30 min w piekarniku (do suchego patyczka).

Jak już ciasto będzie upieczone wyciągnąć je z piekarnika i poczekać aż ostygnie. Następnie przekroić je na pół.

1 łyżkę żelatyny wsypać do jednego kieliszka, drugą do drugiego. Zalać obydwa odrobiną gorącej wody i szybko wymieszać aby żelatyna rozpuściła się (powinna być dość gęsta).

Kiwi obrać, zmiksować z jednym kieliszkiem żelatyny i łyżką cukru pudru (nie trzeba bardzo dokładnie). Następnie przełożyć 3/4 musu na połówkę ciasta (włożoną w formę).

Do 1/4 musu z kiwi wlać jogurt grecki, 2 łyżki cukru pudru, drugi kieliszek żelatyny i zmiksować razem. Przełożyć na mus z kiwi. Przykryć drugą połówką ciasta i wstawić na minimum 2 godziny do lodówki.

Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej z mlekiem, polać torcik z wierzchu i wstawić z powrotem do lodówki.



10 komentarzy:

  1. Ale wspaniały! Bardzo rzadko spotykam kiwi w wypiekach, u Ciebie jest świetnie wkomponowane w całość ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne kolory i orzeźwiające smaki....;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękny ten torcik! Aż mam chęć go spróbować zrobić, ale czasu brak :(

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda pysznie, chętnie bym zjadła kawałek:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Z ciekawością przygladam się przepisowi, bo wiem ,że kiwi nie łączy się z żelatyną, podobnie ananas.
    Zastanawiam się , czy warstwa kiwi nie "płynie". Połączenie smakowe i kolorystyczne bardzo mi odpowiada ,
    ale wkradła mi sie powyższa wątpliwość. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie słyszałam o tym, że kiwi albo ananas nie łączy się z żelatyną. Jakbym wiedziała pewnie nie zastosowałabym takiego połączenia. Obydwie masy nie były bardzo ścięte, jednak również nie "płynęły". No i teraz jestem ciekawa dlaczego tak się stało i o co w tym chodzi, że jednak ta żelatyna lekko ścięła moje kiwi :)

      Usuń
  6. panienkanawydaniu.blogspot.com13 lutego 2014 08:42

    Jeszcze nigdy nie próbowałam ciasta z kiwi ( a szkoda!), jak człowiek jednak mało w życiu jadł :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...