niedziela, 19 stycznia 2014

Makaron tasiemki ze śledziem i boczkiem



  • Co potrzebowaliśmy?
  • 200 g makaron tasiemki Czaniecki
    2 całe śledzie
    1 mała cebula
    1 ząbek czosnku
    100 g boczku
    150 ml śmietany kremówki
    sól morska- MŁYNEK
    pieprz czarny świeżo mielony

Na patelni podsmażyć boczek pokrojony w kostkę. Jak tłuszcz się wytopi dodać cebulę.

Śledzie wyfiletować, pęsetą wyciągnąć ostki. Pokroić w kwadraty takie około 1,5 x 1,5 cm.

Jak już cebulka lekko się zeszkli dodać kawałki śledzia. Posolić, popieprzyć. Po około 2 minutach zalać śmietaną kremówką, gotować do momentu aż sos lekko zgęstnieje.

Makaron ugotować al dente. Odcedzić i wymieszać z sosem na patelni.

Przed podaniem posypać natką pietruszki.



11 komentarzy:

  1. A to mi szczeka opadła...nie jadłam jeszcze makaronu ze śledziem. A myślałam, że na makaronach się znam.

    Wow ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śledź i boczek razem? Ciekawe połączenie... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawe połączenie, bardzo odważne:d

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawe połączenie, a ja jestem otwarta na takie smaki. Coś dla mnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zaciekawił mnie dodatek śledzia ,pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. ciekawa propozycja :) myślę że ta porcja na talerzu to dla mnie zdecydowanie za mało :) poproszę dwie !

    OdpowiedzUsuń
  7. czy śledzie miałaś świeże czy solone? Smaczne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. świeże w całości :) Trochę roboty było przy filetowaniu ale opłacało się... Oj tak smaczne było :)

      Usuń
  8. bardzo fajne danie
    jak rozumiem, tak jak pyta moja poprzedniczka, chodzi o śledzie świeże?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak właśnie, świeże. Polecam na prawdę danie wyszło pyszne!

      Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  9. Kocham makarony w każdej postaci, mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...