Co potrzebowałam?
NA MASĘ MAKOWĄ:
1 puszka masy makowej
1 kostka miękkiego masła
4 jaja
1 szklanka rozdrobnionych migdałów
8 łyżek mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
NA MASĘ SEROWĄ:
1 kg sera białego
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka cukru
3 żółtka
3,5 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
15 herbatniki
NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
1 czekolada mleczna
3 łyżki mleka
1 łyżka masła
1 czekolada mleczna
3 łyżki mleka
1 łyżka masła
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki potrzebne do masy makowej. Blaszkę wyłóż pergaminem i wylej na niego połowę masy makowej i wyłóż z wierzchu herbatnikami. Piecz w 180 stopniach przez 20 minut.
W tym czasie zmiksuj wszystkie składniki potrzebne na masę serową. Po 20 minutach wyjmij z piekarnika ciasto makowe, wylej na nie całą masę serową i na wierzch wylej resztę masy makowej. Piecz w 180 stopniach przez godzinę.
W garnuszku rozpuść masło, czekoladę z mlekiem i zrób masę. Posmaruj nim gotowe ciasto.
W tym czasie zmiksuj wszystkie składniki potrzebne na masę serową. Po 20 minutach wyjmij z piekarnika ciasto makowe, wylej na nie całą masę serową i na wierzch wylej resztę masy makowej. Piecz w 180 stopniach przez godzinę.
W garnuszku rozpuść masło, czekoladę z mlekiem i zrób masę. Posmaruj nim gotowe ciasto.
Idealny przepis dla tych, którzy przy świątecznym stole nigdy nie mogą się zdecydować czy sięgnąć po sernik czy makowiec :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Ale ładne warstwy:)
OdpowiedzUsuńSuper połączenie, wyglądają obłędnie :)
OdpowiedzUsuńMusiał smakować wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuń