Dostaliśmy od znajomego znajomych prawdziwe bułgarskie oliwki i fetę (sirene). Smak nie do opisania, coś pysznego, feta nie jest bardzo słona, bardziej delikatna, robiona z mleka owczego. Oliwki czarne, duże o intensywnym smaku.
Co potrzebowałam?
200 g razowy makaron rurki Czaniecki100 g filetu łososia
0,5 pstrąga wędzonego
0,5 cytryny
5 dużych oliwek czarnych
1 mała cebula
0,5 por (biała część)
2 ząbki czosnek
2 gałązki natki pietruszki
3 duże liście szczypiorku
80 g fety (sirene)
4 gałązki tymianku
pieprz biały
sól morska- MŁYNEK
0,5 łyżeczki kurkumy
150 ml śmietany kremówki
2 łyżki oliwy z oliwek
Cebulę pokroić w piórka, pora w krążki, oliwki przekroić na 3 lub 4 kawałki, szczypiorek i natkę pietruszki drobno posiekać. Wykroić 2 plasterki cytryny z reszty wycisnąć sok.
Pstrąga obrać tak by nie było ości, łososia pokroić w kostkę. Wszystko skropić sokiem z cytryny, posypać solą morską i białym pieprzem. Natrzeć gałązkami tymianku i odstawić na 15 min.
Na oliwie z oliwek podsmażać przez chwilę, cebulę, pora i czosnek. Następnie dodać plasterki cytryny i rybę razem z liśćmi tymianku (już bez gałązek). Podsmażać razem przez około 10 min, przyprawić kurkumą, solą i białym pieprzem. Następnie dodać oliwki, zalać śmietaną kremówką. Gotować przez 5 min, dodać posiekaną natkę pietruszki i połowę szczypiorku, gotować jeszcze chwilkę.
Makaron ugotować al dente z odrobiną oliwy z oliwek i drobnymi listkami pietruszki. Nałożyć na talerz, zalać sosem, posypać szczypiorkiem i kawałkami fety.
Po składnikach stwierdzam, że to musiało być przepyszne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
:)) mmm
OdpowiedzUsuńAle pyszności, makaron razowy, łosoś i feta. Czego chcieć więcej :-)
OdpowiedzUsuńo ja.. to musiała być uczta.. :D
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie składników. Nie jadłam jeszcze sosu rybno-cytrynowego. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńrybka <3 jak dawno żadnej nie jadłam ;) muszę w weekend coś takiego jak u Ciebie przygotować :)
OdpowiedzUsuń