Co potrzebowałam?
Ciasto:
2 kubki mąki pszennej
150 g twardego masła
1 średnie jajko
sól
Nadzienie awokado:
1 awokado
2 łyżki śmietany 30%
2 ząbki czosnku
pieprz czarny świeżo mielony, sól
Nadzienie pomidorowe:
2 łyżki domowego przecieru pomidorowego z bazylią
100 g sera białego
1 łyżka masła
6 oliwek zielonych
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
Nadzienie z ciecierzycy:
0,5 kubka namoczonej ciecierzycy
2 łyżki drobno posiekanej natki piertuszki
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka sezamu
2 łyżki śmietany 12%
W robocie kuchennym wyrobić ciasto z mąki, masła, jajka, około 0,5 łyżeczki soli, ja dodałam jeszcze 1 łyżkę posiekanego drobnego szczypiorku.
Następnie ciasto rozwałkować (jak za bardzo się klei to podsypać mąką). Wyciąć szklanką kółka, kółka wsadzać do foremki na muffinki i ugniatać dnem od kieliszka. Nakłuć widelcem.
Następnie ciasto rozwałkować (jak za bardzo się klei to podsypać mąką). Wyciąć szklanką kółka, kółka wsadzać do foremki na muffinki i ugniatać dnem od kieliszka. Nakłuć widelcem.
Piec około 15-20 min w 200 stopniach.
NADZIENIE AWOKADO:
Awokado obrać, wyciągnąć pestkę zmiksować z ząbkami czosnku, śmietaną 30 procentową, doprawić solą i pieprzem.
NADZIENIE POMIDOROWE:
Przecier pomidorowy własnej produkcji z bazylią (jeśli nie macie przecieru z bazylią po prostu można dodać parę listków świeżej bazylii) zmiksować z białym serem odciśniętym z nadmiaru wody, oliwkami i szczypiorkiem. Na koniec dodać masło i jeszcze raz zmiksować doprawiając solą i pieprzem.
NADZIENIE Z CIECIERZYCY:
Ciecierzyca powinna namaczać się w wodzie co najmniej 12 godzin. Następnie gotować ją około 40 minut w delikatnie posolonej wodzie. Odcedzić i poczekać aż ostygnie. Sezam uprażyć na suchej patelni. Zmiksować ciecierzycę z natką pietruszki, olejem sezamowym, uprażonym sezamem, na koniec dodać śmietanę i doprawić do smaku solą i pieprzem, jeszcze raz zmiksować.
NADZIENIE AWOKADO:
Awokado obrać, wyciągnąć pestkę zmiksować z ząbkami czosnku, śmietaną 30 procentową, doprawić solą i pieprzem.
NADZIENIE POMIDOROWE:
Przecier pomidorowy własnej produkcji z bazylią (jeśli nie macie przecieru z bazylią po prostu można dodać parę listków świeżej bazylii) zmiksować z białym serem odciśniętym z nadmiaru wody, oliwkami i szczypiorkiem. Na koniec dodać masło i jeszcze raz zmiksować doprawiając solą i pieprzem.
NADZIENIE Z CIECIERZYCY:
Ciecierzyca powinna namaczać się w wodzie co najmniej 12 godzin. Następnie gotować ją około 40 minut w delikatnie posolonej wodzie. Odcedzić i poczekać aż ostygnie. Sezam uprażyć na suchej patelni. Zmiksować ciecierzycę z natką pietruszki, olejem sezamowym, uprażonym sezamem, na koniec dodać śmietanę i doprawić do smaku solą i pieprzem, jeszcze raz zmiksować.
Nadziać ciasteczka masami używając szprycy.
Pyszności na jeden kęs :) Świetne na przyjęcie!
OdpowiedzUsuńKocham awokado pod każdą postacią ! Bardzo fajna propozycja na imprezę :)
OdpowiedzUsuńfajne połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuń