niedziela, 17 listopada 2013

Pleśniak z jabłkami i płatkami owsianymi


Pleśniak to ciasto, którego nauczyła mnie robić mama. Mówiła: "lubię to ciasto, zawsze wychodzi i jest bardzo dobre", a ja kiwałam głową oblizując się. Później jak już byłam starsza dostałam przepis i zaczęłam je robić sama, troszkę je zmieniam, czegoś dodaję ale zawsze trzymam się przepisu podstawowego od mamy. W momentach napięcia i przymusu zrobienia ciasta bardzo szybko używam jabłek ze słoiczka, te prażone stovit przypadły mi bardzo do gustu.

Co potrzebowałam?
3 kubki mąki pszennej
250 g masła
1,5 kubka cukru
3 duże jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
3 duże jabłka
500 g jabłek prażonych stovit
2 łyżki płatków owsianych
1 łyżka kakao
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki śmietany kremówki

Jabłka obrać, wyciągnąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wymieszać z jabłkami prażonymi (moje były z własnych przetworów) oraz płatkami owsianymi i 3 łyżkami cukru, skropić sokiem z cytryny.

Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę z 3 łyżkami cukru (wsypywać bardzo powoli podczas ubijania) oraz sodą.
Z mąki, reszty cukru, żółtek, masła, proszku do pieczenia, śmietany kremówki wyrobić ciasto. Jak już będzie dobrze wyrobione oderwać 1/3, wyrobić z kakao i włożyć do lodówki. Resztę ciasta wyłożyć na wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą blaszkę. Na ciasto wyłożyć jabłka.

Następnie wyłożyć kleksy z piany z białek i rozłożyć kawałki ciasta z kakao.


Piec około 60 minut w 180 stopniach.

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam pleśniaka. Ten wygląda wspaniale.
    Zaparaszam serdecznie do mnie na muffinki kopiec kreta

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej :)

    Macie może jakiś pomysł na wigilijne danie? I chcielibyście podzielić się z innymi?
    Zapraszam do publikowania linków do potraw (oczywiście przekierowujących na waszą stronkę) na fanpagu fb: "Dania które muszą znaleźć się na Wigilijnym stole"

    https://www.facebook.com/daniaktoremuszaznalezcsienawigilijnymstole

    OdpowiedzUsuń
  3. Pleśniak to ciasto z mojego dzieciństwa, zawsze będę je uwielbiać:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. ooo.. a ja myślałam, że to zawsze z powidłami!
    A tutaj super wersja, mnie się podoba ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak ja dawno nie robiłam pleśniaka, pyszne ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię to ciasto, wspaniałe Ci wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie jadłam jeszcze chyba pleśniaka z jabłkami, ale wygląda przepysznie :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...