Co potrzebowałam?
2 średnie leszcze10 młodych ziemniaków
natka pietruszki
szałwia świeża
tymianek świeży
1 ząbek czosnku
0,5 szt cytryny
rozmaryn świeży
zioła prowansalskie
3 łyżki oleju rzepakowego
sól morska
pieprz czarny mielony
Ziemniaki dobrze umyć (powinny mieść cieniutką skórkę, jeżeli mają dość grubą lekko je poskrobać). Pokroić je w 0,5 cm plasterki.
Czosnek obrać. Pietruszkę,szałwię, tymianek i czosnek posiekać.
Ziemniaki położyć na blaszce oblać olejem rzepakowym, posolić i obsypać drobniutko posiekanym rozmarynem (może być suszony). Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podsmażać przez 10 minut.
Ryby wypatroszyć, oczyścić i umyć. skropić delikatnie cytryną. Natrzeć solą morską i czarnym pieprzem. Do środka włożyć posiekane zioła i czosnek. Z wierzchu posypać ziołami prowansalskimi i ułożyć plasterek cytryny.
Jak ziemniaki będą już w piekarniku 10 minut, przemieszać je i położyć na nie rybę i wsadzić z powrotem do piekarnika na około 25- 30 minut.
Podawać udekorowane kawałkiem szczypiorku lub innego zioła i kawałkiem cytryny.
o świetne, takiej ryby jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuń