środa, 14 sierpnia 2013

Tarta z algami morskimi, szparagami i łososiem


Jemy szybko (chodź wiemy, że to niezdrowo), gotujemy szybko (chodź czasami na prawdę brak nam czasu), czasami nawet zdjęć nie robię bo mi go szkoda... Pracujemy pełną parą.

Co potrzebowaliśmy?
250 g mąka pszenna
130 g zimnego masło
sól
2 łyżki suszonych alg morskich
1 średnie jajko
1 łyżka zimnego mleko
200 g szparagów białych
1/3 sztuki papryki czerwonej
0,5 średniej cebuli
200 g łososia (filet)
1 łyżka posiekanego szczypiorku
0,5 sztuki cytryny
2 średnie jajka
100 ml śmietany kremówki
50 g startego ser pecorino
Sól morska- MŁYNEK
Pieprz czarny- MŁYNEK
0,5 łyżki posiekanego koperku
0,5 łyżki posiekanej pietruszki
Z mąki pszennej, masła, odrobiny soli, łyżki mleka, pokruszonych alg morskich i jednego jajka wyrobić ciasto (najlepiej robotem kuchennym).
Następnie cienko wyłożyć nim blaszkę, wstawić na 15 min do lodówki. Następnie wyjąć i włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 10 min.


Szparagi obrać, przekroić na pół i poucinać takie kawałki by można było ułożyć na blaszce (to już jest zależne od tego jaką masz blaszkę).
Paprykę pokroić w paski, cebulkę we większą kostkę.
Łososia pokroić również we większą kostkę, skropić cytryną, posypać solą i pieprzem, zostawić w lodówce na 10 min.

2 jajka wymieszać z śmietaną kremówką, posiekanym koperkiem i pietruszką, łyżką soku z cytryny, solą, pieprzem i startym serem pecorino.


Na tarcie wyłożyć łososia, paprykę, cebulkę, zalać sosem z jajek i śmietany kremówki. Na wierzch ułożyć szparagi.
Zapiekać przez 20- 25 minut w 180 stopniach.
Przed podaniem posypać szczypiorkiem.

7 komentarzy:

  1. Bogata ta tarta!
    Bardzo ładnie się prezentuje, a łososia uwielbiam. )

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe połączenie i do tego bardzo fajnie wygląda po upieczeniu:-) Pewnie bardzo pysznościowe:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Intrygujące połączenie!
    Ale biorę je w ciemno.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wybitnie smakowo! Pochłonęłabym za jednym przysiadem, cudne kolory. Uwielbiam owoce morza.

    OdpowiedzUsuń
  5. szparagi <3
    szkoda, że juz po sezonie.
    PS. U mnie mały konkurs w formie rozdania. Trzeba odpowiedzieć na jedno, krótkie pytanko. Zapraszam Cię serdecznie do wzięcia udziału ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...