Na wsi jak to na wsi... do sklepu 5 km, czasami nie chce się jechać a tym bardziej iść. A chlebuś przecież trzeba jeść. No to trzeba go sobie upiec, a mi to na rękę :)
Co potrzebowałam?
2 kubki mąki pszennej1/3 kubka wody
2 ząbki czosnku
sól, pieprz czarny
1 łyżeczka suchych drożdży
0,5 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju rzepakowego
Ciepłą wodę wymieszać z drożdżami i cukrem w misce. Pozostawić na 10 min przykryte szmatką. Po tym czasie dodać resztę składników w tym posiekane w bardzo drobne kawałki 1,5 ząbka czosnku. Ciasto powinno lepić się do rąk ale tak by można było je przenieść (nie płynne), by można było uformować jako taką kulkę :)
Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia i położyć na nim chlebek, przykryć szmatką ale tak by szmatka nie dotykała ciasta bo się przylepi. Zostawić pod przykryciem na 1 godzinę. Po tym czasie wsadzić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec przez 10 min, po tym czasie posypać resztką posiekanego czosnku i piec dalej przez kolejne 10 min.
Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia i położyć na nim chlebek, przykryć szmatką ale tak by szmatka nie dotykała ciasta bo się przylepi. Zostawić pod przykryciem na 1 godzinę. Po tym czasie wsadzić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec przez 10 min, po tym czasie posypać resztką posiekanego czosnku i piec dalej przez kolejne 10 min.
Uwielbiam takie jedzonko:) Tylko niebezpieczeństwo jest w tym, ze mogę go bardzo dużo zjeść:)
OdpowiedzUsuńSmcznie wygląda, rzeczywiście bielutki:-) podoba mi się bo w przeciwieństwie do większości nie lubię dobrze wypieczonych, zawsze proszę w piekarni o blade bułeczki czy chleb:-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam połączenie chleba i czosnku.
OdpowiedzUsuńdodałabym chyba trochę mąki razowej, ale dodatek czosnku tutaj musi wypaśc genialnie w całości :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł!
Wow! Bardzo ciekawy przepis! Zapisuję do wypróbowania, bo chleb wygląda wspaniale! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWłasnoręcznie zrobiony zawsze najlepszy.
OdpowiedzUsuń