poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Szybki biały chleb z nutką czosnku


Na wsi jak to na wsi... do sklepu 5 km, czasami nie chce się jechać a tym bardziej iść. A chlebuś przecież trzeba jeść. No to trzeba go sobie upiec, a mi to na rękę :)

Co potrzebowałam?
2 kubki mąki pszennej
1/3 kubka wody
2 ząbki czosnku
sól, pieprz czarny
1 łyżeczka suchych drożdży
0,5 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju rzepakowego

Ciepłą wodę wymieszać z drożdżami i cukrem w misce. Pozostawić na 10 min przykryte szmatką. Po tym czasie dodać resztę składników w tym posiekane w bardzo drobne kawałki 1,5 ząbka czosnku. Ciasto powinno lepić się do rąk ale tak by można było je przenieść (nie płynne), by można było uformować jako taką kulkę :)
Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia i położyć na nim chlebek, przykryć szmatką ale tak by szmatka nie dotykała ciasta bo się przylepi. Zostawić pod przykryciem na 1 godzinę. Po tym czasie wsadzić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec przez 10 min, po tym czasie posypać resztką posiekanego czosnku i piec dalej przez kolejne 10 min.



6 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie jedzonko:) Tylko niebezpieczeństwo jest w tym, ze mogę go bardzo dużo zjeść:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smcznie wygląda, rzeczywiście bielutki:-) podoba mi się bo w przeciwieństwie do większości nie lubię dobrze wypieczonych, zawsze proszę w piekarni o blade bułeczki czy chleb:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam połączenie chleba i czosnku.

    OdpowiedzUsuń
  4. dodałabym chyba trochę mąki razowej, ale dodatek czosnku tutaj musi wypaśc genialnie w całości :)
    Bardzo fajny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow! Bardzo ciekawy przepis! Zapisuję do wypróbowania, bo chleb wygląda wspaniale! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Własnoręcznie zrobiony zawsze najlepszy.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...