wtorek, 6 sierpnia 2013

Filet z tuńczyka z rozmarynem i czosnkiem podany z zapieczonymi pomidorkami koktajlowymi, brokułem i papryką


Jedliście kiedyś świeżego tuńczyka? Ja jeszcze nigdy. Jakoś tato nie miał okazji go złowić, chodź jestem bardzo ciekawa jego smaku.
Oglądałam kiedyś program w którym w restauracji wystawili na środek wielkiego tuńczyka około 200 kg i przy klientach odkrawali kawałek i przyrządzali . Chodzi tu o restaurację sushi, która wygrała na aukcji i zapłaciła za rybę grube miliony euro. Ciekawa jestem czy ryba jest warta tej ceny.
Nasz filecik, nie był wcale taki drogi, smaczna rybka ale czy dałabym za nią tyle kasy (oczywiście gdybym miała) tego nie byłabym taka pewna.

Co potrzebowaliśmy?
2 filety z tuńczyka
2 gałązki rozmarynu
3 ząbki czosnku
Sól morska- MŁYNEK
Pieprz czarny- MŁYNEK
1 papryka
6 pomidorków koktajlowych
1 marchew
8 różyczek brokuła
0,5 średniej cebuli
4 ziemniaki młode
tymianek
2 łyżki oliwy extra vergin

Filety z tuńczyka obsypać solą i pieprzem. 
Na patelnię wlać łyżkę oliwy, dodać czosnek i gałązki rozmarynu, mocno rozgrzać.
Papryki pokroić we większą kostkę, pomidorki przekroić na pół, ziemniaki (nie trzeba obierać, tylko umyć) pokroić w plastry (około 0,5cm), cebulkę we większą kostkę (jak będzie za mała to podczas pieczenia spali się).
Wszystkie warzywka włożyć na blaszkę, oblać oliwą, posypać solą i pieprzem, dodać tymianek, wymieszać.
Zapiekać w 180 stopniach przez około 20 min.
Na rozgrzanej patelni z czosnkiem i rozmarynem położyć filety tuńczyka. Smażyć po około 1,5 minuty z jednej strony, później 1,5 min z drugiej. Filety z tuńczyka szybko się przesuszają dlatego jeżeli lubisz bardziej soczyste mięsko musisz smażyć go krótko.



10 komentarzy:

  1. Swiezego tunczyka jadlam i bardzo go lubie. Fakt, nie nalezy do najtanszych, ale smakuje oblednie - o ile nie jest przesuszony.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie!
    Świeża ryba i warzywa.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, tuńczyk - fajnie go zjeść w takiej postaci, a nie wyjętego z puszki. Bardzo nam się ta wizja podoba:-)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłam i jestem bardzo ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. kocham tuńczyka! <3 szósteczka za to danie ;d

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow, w takiej wersji tuńczyka nie jadłam, danie wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. no ja też świeżego tunczyka nie jadłam, ale to danie zachęca do spróbowania;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Noo rybki zachęcają, szczególnie z tak kolorowymi warzywami.

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowny obiad, tylko pozazdrościć:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...