Łosoś jest rybą, która gości u nas na stole dość często. Uwielbiam jego kolor, zapach, nie wspominając już o smaku. Można z nim wyczarować wiele pysznych dań... Znam osoby które nie lubią łososia, a lubią karpia. Ja z kolei nie przepadam za karpiem, być może powodem tego jest to, że nigdy nie jadłam dobrze zrobionego karpia...
Czasami nie ma się czasu na długie gotowanie, a danie które dziś przedstawiamy jest bardzo szybkie i pyszne. Dlatego polecam je przede wszystkim osobą, które spieszą się i wolą poświęcić więcej czasu na jedzenie niż gotowanie :)
Co potrzebowaliśmy?
2 filety łososia2 duże pieczarki
0,5 średniej cebuli
Sól morska
Pieprz czarny
0,5 cytryny
oliwa extra vergin
kus kus
szczypiorek
Cebulkę podsmażyć w piórka, pieczarki w plastry. Na patelni na oliwie podsmażyć łososia (nie podsmażać zbyt długo żeby się nie wysuszył), dodać do niego pieczarki i cebulkę. Przyprawić całość solą i pieprzem. Smażyć na średnim ogniu do zarumienienia.
Podawać z kus kusem i posiekanym szczypiorkiem, przed podaniem łososia skropić cytryną.
Jakoś nie mogę się przełamać do ryb z grzybami - chyba najwyższy czas coś takiego spróbować :)
OdpowiedzUsuń