środa, 15 maja 2013

Szarlotka razowa ze słonecznikiem i żurawiną


No i jestem już po praktykach... 3 miesiące minęły jak z bicza strzelił!
Czas poszukać pracy... jestem dobrej myśli! Mam nadzieję, że znajdę szybko pracę, którą będę lubiła i z uśmiechem na twarzy będę do niej latała :)
Trzeba jakoś uczcić koniec praktyk i następny etap w moim życiu! Szarlotka, jedna z najlepszych jakie zrobiłam... miłośnicy szarlotek koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Co potrzebowałam?

100 g masła,
100 g mąki pszennej,
80 g mąki razowej,
1 duże żółtko jaja,
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki cukru brązowego,
szczypta soli,

Nadzienie:
6 średnich jabłek,
3 gwiazdki anyżu,
1,5cm kawałek kory cynamonu,
2 łyżeczki przyprawy do wina,
1 łyżeczka masła,
1/3 kubka suszonej żurawiny,
2 łyżki słoneczniku łuskanego,
2 łyżki cukru.



Żurawinę zalać gorącą wodą (zagotowaną wcześniej), powinna być cała zakryta(około 0,5 kubka wody).
Jabłuszka obrać i pokroić we większą kostkę. Położyć na patelni i podsmażać na średnim ogniu.
Po około 5 min dodać korę cynamonową i gwiazdki anyżu. Podsmażać kolejne 5 min. Następnie dodać masło i przyprawę do wina.
Dodać żurawinkę i podlać delikatnie wodą z nich. Jak woda odparuje, a jabłka będą już lekko rozpadające się dodać 1 łyżkę cukru i wymieszać dobrze, zdjąć z palnika.
W robocie kuchennym wyrobić wszystkie składniki na ciasto. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3.
Wyłożyć ciastem 2/3 blaszkę na tartę i nakłuwać widelcem. Wstawić do lodówki na 30 min. 1/3 ciasta wsadzić do woreczka i również wsadzić do lodówki.
Po 30 min, blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 10 min.
Następnie wyciągnąć i wyłożyć na wierzch nadzienie jabłkowe. Posypać słonecznikiem.
1/3 ciasta rozwałkować i wyciąć nożem paseczki, ułożyć kratkę na cieście. Posypać łyżką cukru.
Wstawić do piekarnika na około 45min.




7 komentarzy:

  1. Trzymam kciuki za znalezienie pracy!
    A po tej pysznej tarcie widać,że sobie poradzisz.
    Smakuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. powodzenia w szukaniu pracy:)
    ciacho wygląda bardzo smacznie:) bardzo lubię szarlotki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ze słonecznikiem jeszcze jabłek nie łączyłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przyjmij moje wyróżnienie
    http://figasmakiem.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajna szarlotka, do tego razowa, słonecznik samo zdrowie :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...