czwartek, 2 maja 2013

Perliczka nadziewana wątróbką


Dziś bez wspominek. Majówka, Rafał w pracy, rodzice za granicą, a ja sobie sama siedzę w domu. Jakiś gorszy dzień. No trudno, czasami tak bywa, że tęsknota mnie nachodzi. Chyba to normalne, każdy kto ma jakieś uczucia ma takie dni...
Przepiórkę robiliśmy jakiś czas temu. Została tak szybko zjedzona, że nie zdążyłam pstryknąć zdjęcia gotowej. Słaby ze mnie paparazzi :)

Co potrzebowaliśmy?
1 perliczka,
Sól,
Pieprz czarny- MŁYNEK,
papryka ostra,
majeranek,
200 g słoniny,
2 pomidorki koktajlowe,
1 pomarańcza,
1 średnia cebula,
1 główka czosnku,
oliwa z oliwek,
1 szklanka wina białego.


Nadzienie:
200 g wątróbki z kurczaka,
1 szklanka posiekanej pietruszka zielona,
1 na twardo jajko ugotowane,
1 surowe jajko,
1 bułka czerstwa,
Sól,
Pieprz czarny- MŁYNEK,
1 łyżeczka cukru,
1 mała cebula




Zaczynamy od zrobienia nadzienia. Wątróbki posiekać bardzo drobno i przełożyć do miseczki.
Ugotowane jajko i cebulkę pokroić w kostkę, zetrzeć bułkę czerstwą, dodać do wątróbki wymieszać. Następnie dodać pietruszkę, sól, pieprz, cukier i surowe jajo. Dobrze wymieszać.
Perliczkę oczyścić z reszty piórek, opłukać. Natrzeć solą, pieprzem z zewnątrz i w wewnątrz. W środku natrzeć również majerankiem. 
Naciąć pomidorki (zrobić na nich nożem krzyżyk)
Do środka włożyć najpierw pomidorka koktajlowego, nałożyć farszu i na sam koniec dodać też pomidorka. Sczepić wykałaczką.
Ułożyć perliczkę na blaszce, obsypać papryką ostrą. Na około niej porozkładać kawałki obranej pomarańczy, cebulkę pokrojoną na większe kawałki i czosnek przekrojony na pół razem z łupinką. Podlać delikatnie olejem i wlać wino.
Ułożyć perliczkę na blaszce, obsypać papryką ostrą. Na około niej porozkładać kawałki obranej pomarańczy, cebulkę pokrojoną na większe kawałki i czosnek przekrojony na pół razem z łupinką. Podlać delikatnie olejem i wlać wino.
Obłożyć słoniną z wierzchu i piec w 180 stopniach przez około 1 godzinę i 20 min.

4 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda paskudnie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...