Tarta... jest tyle rodzajów. Słodka, słona, kwaśna, ostra. Dodajesz to co lubisz, dekorujesz, podajesz i jecie. W każdej postaci, na każdą okazję. Taka tarta to dobra alternatywa na przyjęcia zamiast pizzy, albo tradycyjnego ciasta. Jest przede wszystkim szybka i przy jej robieniu nie pobrudzisz wielu naczyń :D
To robimy!
100 g masło,
2 kubki mąka pszenna,
2 duże żółtka,
3 łyżki cukier,
Masa serowa,
200 g ser ricotta,
200 g ser twarogowy,
7 łyżek cukier,
0,5 sztuki sok z cytryny,
0,5 sztuki starta skórka z cytryny,
1 duże jajko,
0,5 szklanki mleko,
2 łyżki mąka pszenna,
1,5 łyżeczki soda oczyszczona Prymat,
dodatki,
żurawina
Z mąki, masła, żółtek i cukru ugnieść ciasto. Nie musi być bardzo długo wyrabiane ważne by wszystkie składniki w miarę się połączyły. Wylepić blaszkę na tartę i zostawić kawałek (taką 5cm kulkę). Blaszkę wstawić na 10 min do lodówki, resztkę ciasta włożyć do woreczka i również dać do lodówki. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Wyciągnąć blaszkę z lodówki ponakłuwać ciasto widelcem i wstawić do piekarnika na 10 min.
Wyciągnąć blaszkę z lodówki ponakłuwać ciasto widelcem i wstawić do piekarnika na 10 min.
Oddzielić białko od żółtka.
Wrzucić ser twarogowy do robota kuchennego i zmiksować go bardzo dokładnie. Następnie dodać ricottę, mąkę, cukier, sodę, żółtko dobrze zmiksować i miksując powoli wlewać mleko, następnie sok z cytryny.
Białko ubić delikatnie wmieszać łyżką w masę serową razem ze skórką z cytryny.
Wylać na ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25min. Po tym czasie wyciągnąć, zetrzeć na wierzch na grubych oczkach kawałek ciasta który schowaliśmy wcześniej do lodówki i poukładać żurawinkę.
Wstawić z powrotem do piekarnika na 20 min.
Wrzucić ser twarogowy do robota kuchennego i zmiksować go bardzo dokładnie. Następnie dodać ricottę, mąkę, cukier, sodę, żółtko dobrze zmiksować i miksując powoli wlewać mleko, następnie sok z cytryny.
Białko ubić delikatnie wmieszać łyżką w masę serową razem ze skórką z cytryny.
Wylać na ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25min. Po tym czasie wyciągnąć, zetrzeć na wierzch na grubych oczkach kawałek ciasta który schowaliśmy wcześniej do lodówki i poukładać żurawinkę.
Wstawić z powrotem do piekarnika na 20 min.
Uchylić piekarnik i zostawić w nim ciasto na 1 godzinkę.
Ser i żurawina - smacznie, smacznie ;-))
OdpowiedzUsuńTwoja tarta jest obiektem mego pożądania!
OdpowiedzUsuńA ja delektowałam się dzisiaj ciastkiem Armaniego...
No no pięknie wygląda
OdpowiedzUsuńNigdy nie miałam okazji jeść tarty, a wygląda przepysznie;)
OdpowiedzUsuńoj, muszę koniecznie zrobić taką tartę... :)
OdpowiedzUsuńSernikowa tarta... pysznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńfajnie wkomponowała się tutaj ta żurawina
Z taką tartą się jeszcze nigdy nie spotkałam, ale bardzo mi się podoba ten pomysł :>
OdpowiedzUsuńCo do dyniowego puree to koniecznie musisz wypróbować :>
ale apetyczna, ser i żurawina - to na pewno wybornie smakuje :)
OdpowiedzUsuń