środa, 22 maja 2013

Delikatne prażone jabłka z serkiem


Ciepło, ciepło... coraz cieplej. Nie chce się jeść ciężkich dań. Po tej długiej zimie cały czas mam ochotę na coś zdrowego, orzeźwiającego, soczystego, lekkiego. Pamiętam jak byliśmy w Lanzarote, jak nigdy wstawaliśmy nieprzymuszeni z samego rana na śniadanko, szliśmy na basen popływać. Później około 14 jedliśmy obiad i znów uprawialiśmy jakiś sport (dla przyjemności), spacer, kolacja, drinki, tańce, zabawa, śmiech. Czas w którym przez chwilę żyjemy beztrosko. A co najważniejsze i najciekawsze tylko wtedy jemy systematycznie.
9- śniadanie
14- obiad
18- kolacja

Pracując i chodząc do szkoły wszystko się miesza, ciężko zrobić tak by codziennie jeść o tej samej godzinie.

Czy wy też macie takie godzinowe zamieszanie żywieniowe? :)

Nasz pyszny deserek:
300 g waniliowego serka homogenizowanego,
5 jabłek,
2 łyżki suszonej żurawiny,
2 łyżeczki cynamonu mielonego,
1/3 łyżeczki goździków mielonych,
2 łyżeczki cukru brązowego

Żurawinę namoczyć w gorącej przegotowanej wodzie przez 15 min.
Na patelni podsmażać jabłka ze skórką, wyciągnięte gniazda, pokrojone w kostkę (dobrze umyte) około 10 min. Dodać żurawinę z wody, cynamon, goździki, cukier brązowy. Podlać wodą z żurawiny i poczekać aż odparuje. Zdjąć z ognia.
Do miseczek nałożyć wymieszany serek, na nim ułożyć jabłka.

10 komentarzy:

  1. No proszę, bez "cudaczenia" pyszne , zdrowe śniadaniowo-podwieczorkowe żarełko. Jak ja to lubię!
    Bardzo sugestywne zdęcia, zlizałabym ekran.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przekąska w ZENICIE :D Taka zwykła, a taka pyszna :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Aaaa widzisz :) Kuszące, szybkie, zdrowe i jakie pyszne! Nic tylko zakasać rękawy i kroić jabłka :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dokładnie :) Takie delikatne, rozpływające się w ustach...

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...