sobota, 25 maja 2013

Ciasto babkowe mocno orzechowe ze słonecznikiem



Orzechy! Dużo zdrowia! Uwielbiam orzechy, wszystkie (przynajmniej tak mi się wydaje).
Moi dziadkowie mają drzewo orzecha włoskiego, Rafała też. Także orzechów włoskich zawsze u nas pod dostatkiem :) Dodać je można do wielu dań, zrobić nalewkę... Nalewkę zrobiliśmy w tamtym roku, gdzieś jest, nawet jeszcze nie wypróbowana... Orzechy służą jako dekoracja nie tylko do dań, ładnie wyglądają w koszyczku albo szklanym naczynku na stole. Tym razem zrobiłam mocno orzechowe ciacho! Idealne do ukochanej KAWY!

Co potrzebowałam?
150 g orzechów włoskich,
100g g słonecznika łuskanego,
150 g masła,
1 szklanka cukru,
1 duże jajko,
2 kieliszki likieru miodowego,
1 szklanka mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Ciasto bardzo szybkie i łatwe :)
Słonecznik i orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni. Zdjąć z patelni, ostudzić, zmiksować blenderem na gładką masę.
Następnie wszystkie składniki wymieszać razem i wyłożyć na blaszkę na wyłożone paski ciasta.
Piec w 180 stopniach około 45 min.

4 komentarze:

  1. Ależ to musi być pyszne chrupanie!
    Niech się schowają wszystkie batoniki snickers i inne badziewie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację :) A najlepsze jest to że o ciacho nie było mulące, za słodkie tylko takie idealne do kawki, do pochrupania :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...