Wiecie jaka była pierwsza zupa jaką zrobiłam w swoim życiu? CEBULOWA!
Rodzice poszli do pracy, ja miałam wolne. Pomyślałam, zrobię im niespodziankę i ugotują coś dobrego. Odpaliłam kompa, zaczęłam szperać w necie. W naszym domu nigdy nie robiło się jakichś wynalazków, królowała kuchnia tradycyjna, pyszna, Polska! Mama jest w tej dziedzinie mistrzem!
Zrobiłam im zupę cebulową, w sumie nie pamiętam co do niej dodawałam wiem, że zrobiłam ją na patelni z żółtym serem, a do nich były podpiekane bagietki. Pamiętam też, że wszystkim smakowała :)
Co potrzebowałam?
4 średnie cebule,
4 łyżki masła,
1 łyżka oliwy z oliwek,
0,7 litra wywaru z drobiu (rosołu lub w ostateczności może być z kostki),
0,5 kubka wina białego wytrawnego,
Sól morska- MŁYNEK,
Pieprz czarny- MŁYNEK,
0,5 łyżeczki majeranku,
0,5 łyżeczki koperku suszonego,
2 łyżki gorgonzoli,
1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
Cebulkę posiekać w piórka i podsmażyć na patelni na masełku z oliwą (na średnim ogniu przez około 5 min), doprawić pieprzem i delikatnie solą.
Wywar z kurczaka podgrzać w garnuszku, przelać do niego podsmażoną cebulkę, dodać koperek i majeranek. Zostawić na ogniu przez około 10min.
Po tym czasie dolać wina, jak zacznie się gotować dodać gorgonzole i mieszać dopóki się dobrze nie rozpuści. Przyprawić do smaku pieprzem i solą. Zostawić na małym ogniu przez 15min. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.
Wywar z kurczaka podgrzać w garnuszku, przelać do niego podsmażoną cebulkę, dodać koperek i majeranek. Zostawić na ogniu przez około 10min.
Po tym czasie dolać wina, jak zacznie się gotować dodać gorgonzole i mieszać dopóki się dobrze nie rozpuści. Przyprawić do smaku pieprzem i solą. Zostawić na małym ogniu przez 15min. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.
bardzo lubię cebulową, pycha! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam cebulową ale z gorgonzolą nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńAle mi apetytu narobiłaś :} Uwielbiam cebulową!
OdpowiedzUsuń