sobota, 9 marca 2013

Sałatka z tuńczyka + dodatki na śniadanko


Sobotnie śniadanie. Zły nawyk- nie jemy śniadań, chociaż staramy się to poprawić. Przecież to najważniejszy posiłek, dodaje energii do działania z samego rana. Zawsze pijemy kawę, o tak! Nie ma dnia bez kawy- z mlekiem, likierem, syropem, miodem, czarna- pyszna KAWA! 
Przy sobocie, postanowiliśmy zjeść pyszne śniadanko, w końcu nigdzie się nie spieszymy, możemy spokojnie zjeść, poleżeć i wypić kawkę :)

Co potrzebowaliśmy?
1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
2 jajka,
0,5 małej cebula,
1/3 ogórka,
szczypiorek,
chleb pełnoziarnisty,
masło- do posmarowania chleba,
majonez,
Sól morska- MŁYNEK,
Pieprz czarny- MŁYNEK

Jajka ugotować na pół twardo (tak z 8 min), szybko zalać zimną wodą, chwilkę przestudzić żeby w palce nie parzyły podczas obierania i obrać.
Jedno jajko pokroić w kostkę, drugie przekroić na pół.
W miseczce wymieszać tuńczyka, jajko pokrojone w kostkę, cebulkę i obranego ogórka również w kostkę, posolić, popieprzyć i dodać 2 łyżeczki majonezu.
Na talerzyku ułożyć na środku ogórka na kształt kwiatka, na środku położyć sałatkę z tuńczyka posypać szczypiorkiem, obok umieścić połowę jajka z odrobiną majonezu i posmarowany masłem chlebek.



1 komentarz:

  1. bardzo lubię sałatki z tuńczyka. i w ogóle rybki. u mnie na blogu przepis na prostą pastę z makreli. zapraszam ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...