sobota, 9 marca 2013
Figa z gruszką i śliwką - CIASTO
Jabłko, gruszka czy pietruszka ?
Figa z makiem z pasternakiem!
Pomysł na... ciasto z suszonymi owocami i gruszką! Nawet mi to wyszło. Ciekawostką jest to że były to... MROŻONE GRUSZKI!
Byliśmy u Rafała babci na wsi, jakoś lato-jesień 2012. Wielki sad, kocham go! Jest w nim wszystko, jabłka, gruszki, śliwki, czereśnie, wiśnie, maliny, poziomki, nawet orzechy włoskie i wiele innych :) Nazbieraliśmy cały bagażnik, nawet pożyczyliśmy parę warzyw od sąsiada z pola.
Po powrocie, zrobiliśmy winko, przetwory, nalewki, a część pomroziliśmy... Patrzę na gruszki w worku, pytam- "Rafał, a gruszki się mrozi?". Skrzywił się i powiedział, że nie ma pojęcia. Zamroziliśmy, ładne, oczyszczone (były jeszcze dość twarde i było w nich mało soku).
Po odmrożeniu delikatnie ciemnieją, ale do sosów, musów, deepów jak najbardziej się nadają :)
Co potrzebowałam?
2,5 szklanki mąki pszennej,
3/4 szklanki cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta Soli,
1 szklanka wody,
0,5 szklanki jogurtu naturalnego,
3/4 kostki masła,
1 łyżeczka octu,
1 pomarańcza,
1 łyżeczka płynnego kwasku cytrynowego,
1 łyżka kaszy manna,
MASA:
10 orzechów włoskich,
4 śliwki suszone,
10 suszonych fig,
1 łyżeczka żelatyna Prymat,
1 kubek wrzącej wody,
2 łyżki cukier,
1 tabliczka czekolada gorzka,
1 twarda gruszka (wyciągnięta z zamrażarki 1 godzinę przed robieniem ciasta)
Masło utrzeć z cukrem w robocie kuchennym aby wyszła gładka masa. Dodać manną i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksować i powoli wlewać letnią wodę. Następnie dodać sól, jogurt naturalny, ocet, wyciśnięty sok z pomarańczy, kwasek cytrynowy. Wyłożyć do tortownicy i piec w 180 stopniach przez 45 min. Wyciągnąć, poczekać aż ostygnie, przeciąć na pół i włożyć do lodówki na około 1 godzinkę.
Śliwki i figi namoczyć przez 30 min w misce w 1 kubku wrzątku. Następnie rozdrobnić w robocie kuchennym razem z 7 orzechami włoskimi. Woda która została z namoczonych owoców wlać do garnuszka i podgrzać, wymieszać z żelatyną tak by się dobrze rozpuściła, następnie przestudzić i wlać do zmiksowanych owoców. Dobrze wymieszać razem. Wstawić do lodówki na 30 min.
Po tym czasie roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Rozsmarować ją na blaszce i wstawić do lodówki na 15 min.
Czekoladę wyjąć z lodówki i zostawić w temp pokojowej na 4 min aby lekko zmiękła. Ciasto przełożyć masą owocową zostawiając 1 łyżkę którą lekko posmarować wierzch. Następnie łyżeczką skrobać czekoladę i rozrzucać na cieście. 3 orzechy włoskie rozgnieść i posypać wierzch.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
wygląda bajecznie ;D
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, a rezultat wygląda bardzo smacznie:-)
OdpowiedzUsuńświetne połączenie smaków :) wygląda bardzo smakowicie :)pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńKawałek zamawiam bo ja uwielbiam figę i gruszkę :-)
OdpowiedzUsuń