czwartek, 7 marca 2013

Faszerowana smażona makrela podana z zapiekanym brokułem pod pierzynką


U Nas znów makrela. Jest pyszna, niestety zostały nam w zamrażarce jeszcze tylko 4 sztuki i to takie malutkie. Koniecznie musimy wybrać się do Irlandii po nową dostawę :D Oby tylko tacie udało się trafić na jakąś ławicę... Zrobienie pysznej makreli wcale nie jest skomplikowane, jej smak i zapach jest bardzo intensywny i nie warto psuć go dużą ilością ziół i przypraw... 

Co potrzebowaliśmy?
ZACZNIJMY OD PESTO:
15 listków bazylii,
2 łyżki orzechów pinii,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki parmezan starty,
pieprz czarny,
4 łyżki oliwa z oliwek,
Sól

Wszystkie składniki pesto zblenderować ale nie robiąc całkowitej papki, zostawiając większe kawałki.

MAKRELA:
2 szt świeżej makreli,
1 por (biała część),
0,5 cukinii,
1,5 łyżki pesto,
oliwa z oliwek,
4 plasterki cytryny,
Sól morska- MŁYNEK,
Pieprz czarny- MŁYNEK

Cukinię razem ze skórką pokroić w paseczki. Pora przekroić wzdłuż na pół i pokroić na drobne kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek.
Najpierw delikatnie podsmażyć na patelni pora z cukinią, następnie dodać pesto, delikatnie posolić i popieprzyć.
Makrelę dokładnie oczyścić pod zimną wodą, delikatnie ponacinać skórkę na całej długości pod ukosem co około 1cm.
Nafaszerować przestygniętym farszem.
Makrele ułożyć na blaszce farszem do dołu, posolić i popieprzyć. Farsz który zostanie ułożyć po środku rybek. Na rybkach ułożyć kawałki cytryny.
Piec w 180 stopniach przez 20-25 min- w zależności od wielkości rybki. Po 10 min pieczenia będziemy wkładać do piekarnika brokuły.



BROKUŁY:
0,5 sztuki brokuł,
3 łyżki śmietana 18-procentowa,
2 łyżki parmezan starty,
Pieprz czarny- MŁYNEK,
Sól morska- MŁYNEK,
papryka słodka mielona Prymat

Brokuła potnij na różyczki, a łodyżki 0,5cm plasterki. Zagotuj wodę w garnuszku, posól i gotuj w nim brokuła 4 min. Odcedź i zostaw do lekkiego przestygnięcia.
Zetrzyj parmezan lub jeśli masz już starty to sobie go naszykuj :)
Łodyżki brokuła ułóż na dnie naczynek żaroodpornych, a następnie powkładaj brokuła. 
Naszykuj sos ze śmietany, startego parmezanu, soli, pieprzu i papryki mielonej słodkiej.
Posmaruj sosem brokuła i wsadź do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 8-10 min.




1 komentarz:

  1. niestety, ale rybki tak podanej nie lubię:( Wiem, że podobno wiele tracę, ale jakoś nie mogę.. :(
    Ale te brokułki to wezmę, z chęcią, a nawet 2 kokilki;D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...