niedziela, 3 marca 2013

Casserole curry z ciecierzycą i czerwoną fasolką


Co potrzebowaliśmy?
1 udko kurczaka,
2 skrzydełka kurczaka,
3/4 kubka ciecierzycy,
1/2 puszki czerwonej fasoli,
1 duża czerwona cebula,
0,5 zielonej papryki,
5 łyżek oliwy z oliwek,
Sól morska- MŁYNEK,
pieprz czarny- MŁYNEK,
imbir mielony,
papryczka chili suszona,
curry,
tymianek,
czosnek granulowany,
papryka słodka mielona,
1 kubek bulionu drobiowego,
1 puszka mleczka kokosowego

Udko i skrzydełka umyć i oczyścić. W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić do niej mięso, obsmażać kilka minut aż się zarumieni. Dodać posiekaną czerwoną cebulę i wcześniej namoczoną ciecierzycę (nasza moczyła się całą noc) dalej podsmażając na mniejszym ogniu, dodać przyprawy do garnka i po chwili podlać bulionem. Pogotować kilka minut, dodać zieloną paprykę i czerwoną fasolę. Całość zalać mleczkiem i pogotować wszystko razem, aż mleczko się trochę zredukuje.
Po zredukowaniu sosu mniej więcej o 1/3 doprawić delikatnie do uzyskania pożądanego smaku i ostrości. Mięso jeszcze surowawe przełożyć wraz z sosem na blaszkę i włożyć do rozgrzanego do 180-190 stopni piekarnika na około 20 minut.
Po upływie tego czasu danie jest gotowe. Przed podaniem na stół można posypać po wierzchu suszoną / świeżą zieloną pietruszką.... SMACZNEGO :)






2 komentarze:

  1. ładniutkie danie :) bardzo energetyczne

    OdpowiedzUsuń
  2. ej, genialny pomysł! Podoba mi się, tak fajnie wygląda;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...