sobota, 2 marca 2013

Ciasto werthers oryginal czekoladowo- burakowe z masą


Ciasto z burakami hmmm dla niektórych to nowość... nie jest tak jak z ziemniakami których w ciastach praktycznie nie czuć. W tym cieście definitywnie czuć smak BURAKA! Do kawusi, na taki słoneczny i wesoły poranek jak dziś jest po prostu IDEALNIE :)
Oczywiście musiałam dodać Werthers Original, ubóstwiam je!

Co potrzebowałam?
Ciasto czekoladowe:
1 tabliczka czekolady gorzkiej,
15 sztuk cukierków werthers oryginal,
1  jajko,
2 łyżki cukru,
10 tabletek słodzika rozpuszczonego w 0,5 kieliszka wody,
80 g mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
0,5 kostki masła,
2 ugotowane do miękkości buraki,
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
kwasek cytrynowy

Masa:
2 szklanki mleka,
1 małe opakowanie cukru waniliowego,
5 łyżek kaszy mannej,
1 łyżka żelatyny.


W robocie kuchennym na najszybszych obrotach rozdrobnić buraki, powoli dodawać masło które 30 minut wcześniej zostało wyciągnięte z lodówki. Dość długo miksować aby buraki były jak najbardziej rozdrobnione, dodać cukier i znów dość długo miksować. Następnie dołożyć mąkę, proszek do pieczenia i jajko.
Łyżką odebrać do miseczki 4 łyżki czerwonego ciasta i na talerz 1 pełną łyżeczkę.

W kąpieli wodnej powoli roztapiać czekoladę dodając do niej roztopione cukierki (powinny być dość płynne dzięki dodaniu wody w czasie roztapiania). Jak już powstanie jednolita masa to ją ostudzić do temperatury pokojowej.
Następnie do ciasta w robocie kuchennym dodać roztopioną czekoladę, kawę rozpuszczalną i dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być ciemne (brązowo- buraczkowe)


Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Blaszkę (tortownice) wysmarować delikatnie masłem i oprószyć kakao, wylać ciemne ciasto i rozłożyć równomiernie. Do rękawa włożyć czerwone ciasto z miseczki i zrobić na wierzchu serduszko, serduszko posypać delikatnie kwaskiem cytrynowym. Wsadzić do piekarnika na 30 minut. Następnie wyjąć i poczekać 30 min aż przestygnie.

W czasie pieczenia robimy masę:
Gotujemy w garnuszku mleko z żelatyną, cukrem pudrem i cukrem waniliowym, jak się lekko zaczyna gotować mieszamy cały czas trzepaczką, a drugą ręką powoli wsypujemy kaszę. Gotujemy ciągle mieszając przez 3 min i zdejmujemy z ognia, odstawiamy do ostygnięcia.
Ostygniętą kaszę dzielimy na dwie części 2/3 i 1/3. 1/3 masy mieszamy w robocie kuchennym z łyżeczką masła i dosłownie odrobinką ciasta czerwonego z talerzyka (tak by powstał kolor blado różowy). Wsadzamy do rękawa i wkładamy do lodówki. 2/3 masy mieszamy w robocie kuchennym z 1 łyżką masła i resztą ciasta czerwonego z talerzyka.

Ciasto wyciągamy w blaszki, przecinamy na pół i z połowy na której jest serduszko wyciągamy je (odchodzi z łatwością), a czekoladowe ciasto kruszymy.
Na spód ciasta nakładamy ciemniejszą masę z kaszy manna, układamy serduszko, obsypujemy pokruszonym ciastem i dekorujemy blado różową masą z rękawa. Wstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki.




7 komentarzy:

  1. Świetny pomysł z dodaniem buraków! Kawusia w takim towarzystwie musiała być szczęśliwa :}

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe ciasto :) Też piekłam buraczane, ale tam nie było tego buraka w zasadzie czuć...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie u mnie w sumie w całym cieście był burak... w masie jednej, drugie i cieście :) Jak ktoś lubi smak buraka to polecam... nie na darmo nazywają się cukrowe :D

      Usuń
  3. I'm impressed, I mustt say. Sldom do I come across a blog that's equally educative and engaging, aand let me tell you, you've
    hit thee nail on the head. The issue is something too few men and women are
    speaking intelliugently about. I'm very happy I came across this during my
    search for something relating to this.

    Here is my page - buy instagram likes free trial

    OdpowiedzUsuń
  4. Have you ever considered about including a little bit more than just your articles?

    I mean, what you say is important and everything.
    However think about if you added some great pictures or videos to give your posts more,
    "pop"! Your content is excellent but with pics and clips, this website could certainly be
    one of the greatest in its niche. Awesome blog!

    Feel free to surf to my web site; book of ra online spielen

    OdpowiedzUsuń
  5. ale super wygląda! :)
    i w dodatku musi być przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)

Przepraszam za weryfikację obrazkową jednak zaatakowali mnie spamerzy i muszę z nimi walczyć!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...